16 aprilie, 2024

Europa trebuie să adopte de urgență măsuri pentru a promova o „strategie industrială competitivă” care să rivalizeze cu Legea SUA pentru Reducerea Inflației (IRA), inclusiv printr-un mecanism de contribuție de ajutor de stat la nivel UE, le va spune Enrico Letta celor 27 de lideri ai UE.

Enrico Letta (foto) a fost însărcinat de președinția belgiană a Consiliului să propună idei de reformă a pieței unice europene, fostul premier Italian urmând să prezinte joi Consiliului raportul său intitulat ”Viitorul Pieței Unice”.

Miercuri și joi, săptămâna aceasta, are loc la Bruxelles o reuniune specială a Consiliului European.

Enrico Letta: ”În această lume nouă, suntem prea mici”


UE trebuie să-și integreze piețele financiare, energetice și de telecomunicații sau se va confrunta cu pierderea „securității economice” și va rămâne și în urmă față de SUA și China, este concluzia raportului. Într-o discuție cu Financial Times, Enrico Letta spune că integrarea aprofundată este o chestiune de supraviețuire în economia globală.

„Problema este că, în această lume nouă, suntem prea mici. Și dacă nu ne integrăm, vom intra în declin”, a spus Letta înainte de publicarea raportului său, care va fi subiectul principal al zilei de joi a summit-ului UE. „Inerția pe piața unică înseamnă declin”, a adăugat el.

”Următorii 5 ani trebuie folosiți pentru integrarea piețelor”

Enrico Letta mai spune că o posibilă a doua președinție a lui Donald Trump ar cere ca UE să fie mai îndrăzneață în utilizarea puterii pieței sale interne.

„SUA își exploatează piața unică. Și nu facem asta”, afirmă economistul italian.


Ponderea economică a UE este în scădere, reprezentând doar 13,3% din produsul intern brut global, comparativ cu peste 20% în 1993, când a fost înființată piața unică. Puterea economică a celor 440 de milioane de consumatori ai săi este depășită de SUA și de China, India fiind în imediată apropiere.

(Citește și: ”Cel mai mare patronat francez: Europa a devenit o „mașinărie infernală” ce produce reglementări care zdrobesc competitivitatea UE”)

Enrico Letta va folosi raportul său pentru a argumenta că Bruxelles trebuie să folosească următorii cinci ani pentru a urmări integrarea piețelor naționale pentru servicii financiare, energie și telecomunicații. El va solicita, de asemenea, modificarea normelor UE privind fuziunile pentru a permite o mai mare consolidare a pieței.

„A existat o comunicare falsă în ultimii 20, 30 de ani . . . UE nu este o piață unică. Dacă nu veți reuși să integrați piața unică pentru energie, finanțe, telecomunicații, UE nu va avea nicio siguranță economică.”

De unde banii?

Potrivit Euractiv, Enrico Letta va aborda și cea mai complicată problemă de pe agenda economică a UE: cum să finanțăm tranziția ecologică a blocului, în timp ce stimulăm autonomia strategică, industrială, comercială și competitivitatea.

(Citește și: ”Reacția UE la subvențiile americane: noi credite comune. Discuțiile – argumente pro și contra”)

Aceasta înseamnă abordarea unui deficit de finanțare pe care Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) a estimat recent că ar putea oscila între 300 – 420 de miliarde de euro pe an, egal cu 2,1-2,9% din PIB-ul blocului.

Investițiile publice la nivelul UE care să completeze finanțarea privată – este soluția propusă de Enrico Letta.

Pledoarie pentru ca statele să finanțeze din bugetele naționale proiecte paneuropene

„Ar trebui să dezvoltăm soluții îndrăznețe și inovatoare care să asigure un echilibru între nevoia de a mobiliza rapid sprijinul public național pentru industrie și, pe de altă parte, nevoia de a preveni fragmentarea pieței unice.

(Citește și: „Diferenţele enorme” dintre ajutoarele de stat acordate de țările UE pot distorsiona piaţa unică – comisarul european Margrethe Vestager”)

„O modalitate de a depăși această dilemă ar putea fi echilibrarea unei aplicări mai stricte a ajutorului de stat la nivel național și extinderea progresivă a sprijinului de finanțare la nivelul UE. […] În mod specific, am putea imagina un mecanism de contribuție a ajutorului de stat, care să solicite statelor membre să aloce o parte din finanțarea lor națională pentru finanțarea inițiativelor și investițiilor paneuropene”, sugerează Enrico Letta.

(Citiți și: ”Reforma pieței unice a UE – ”partea întunecată a mobilității”: oprirea exodului de creiere din statele mai sărace”)

(Citiți și: ”Comisar UE: „Nu vom sacrifica piața unică” într-o cursă globale pentru subvenții”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: