Comisia Europeană are mai multe „linii roșii” în eforturile sale de a simplifica regulile privind ajutoarele de stat, inclusiv protecția pieței unice a UE și evitarea unei curse dăunătoare pentru subvenții în Europa, a declarat miercuri comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, potrivit Euractiv.
Executivul UE lucrează în prezent la un nou „cadru temporar de criză și tranziție” pentru ajutoarele de stat, care să permită țărilor UE să subvenționeze companiile din sectoare care sunt considerate „strategice” pentru tranziția verde. Acesta ar trebui să răspundă și potențialului impact al Legii de reducere a inflației din SUA, care prevede subvenții masive pentru investiții în tehnologiile viitorului.
Scopul noilor reglementări europene este să simplifice calculul sumelor ce pot fi acordate sub formă de ajutor de stat, așa încât aprobarea să meargă mai ușor, iar investitorii să poată lua decizii mai rapide, a explicat Vestager.
„Îmi propun să lărgesc sfera de aplicare a prevederilor simplificate existente pentru a acoperi toate tehnologiile de energie regenerabilă”, a anunțat ea.
În plus, executivul UE are în vedere introducerea unei „noi clauze anti-relocare” care să oblige investitorii din „sectoarele strategice pentru tranziția verde” să mențină producția în Europa.
„Lucrăm la prevederi dedicate pentru a sprijini noile investiții în instalațiile de producție, inclusiv prin scutiri de taxe”, a spus Vestager.
Dar făcând toate acestea, „nu vom sacrifica piața unică”, a avertizat ea, precizând că marea provocare „constă în menținerea pieței unice, prevenirea fragmentării, prevenirea relocării locurilor de muncă și menținerea unei perspective de coeziune în ceea ce privește ceea ce facem”.
Temerile de fragmentare sunt semnificative având în vedere forța disproporționată a Germaniei și Franței de a acorda subvenții. Vestager a recunoscut că asigurarea echilibrului din acest punct de vedere este ”dificilă”.
„Dacă te uiți la ajutorul care a fost aprobat până acum, Germania a avut și-a adjudecat jumătate, Franța 25%, Italia mai puțin de 10%. Și chiar și măsurat în raport cu PIB-ul, nu este echilibrat”, a spus ea pentru Euractiv.
Un războiu al subvențiilor nu ar ajuta pe nimeni
Vestager a avertizat că ajutorul de stat ca model de afaceri ar afecta piața unică.
„Realitatea în UE de astăzi este că nu toate țările au aceeași capacitate de a cheltui. Asta înseamnă că o cursă a subvențiilor între statele membre va fi întotdeauna inerent nedreaptă”, a spus ea.
Chiar dacă astfel de politici ar putea sprijini câțiva „campioni europeni”, aceasta cale „ar crea un conflict serios între statele membre” și „ar amenința integritatea pieței noastre unice”, a avertizat ea.
Apelarea pe ajutorul de stat se traduce, de asemenea, prin costuri mai mari pentru contribuabil. Pe termen lung, competitivitatea Europei nu poate fi construită pe subvenții, a continuat ea, spunând: „Competitivitatea se bazează pe ingeniozitatea în afaceri, pe inovare, pe competențe, pe comerț”.
***