14 decembrie, 2022

Miniștrii europeni ai energiei nu au reușit să ajungă, marți seară, la un acord privind plafonarea prețului la gazele naturale, discuțiile urmând să fie reluate săptămâna viitoare, a anunțat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

„Speram să sparg șampania astăzi. Sticlele vor rămâne în frigider (…) Dar cred că suntem aproape de a ajunge acolo”, a declarat, într-o conferință de presă, după reuniune, ministrul Jozef Sikela (foto).

Discuțiile au fost amânate pentru o nouă reuniune ministerială la 19 decembrie. Între timp, șefii de stat și de guvern ar putea aborda această problemă la summitul de joi.

În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare temporară a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF pentru a preveni noi creșteri de prețuri.

(Citiți și: „Jumătate dintre statele europene, printre care și România, cer un plafon mai scăzut al preţului gazelor naturale. UE propune 220 euro/MWh”)

Această divizare continuă paralizează alte două texte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar a căror adoptare formală este suspendată în așteptarea unei decizii privind plafoanele prețurilor la gaze.

Primul prevede achizițiile comune de gaze de către consorții de companii pentru a obține împreună prețuri mai bune și un mecanism de solidaritate pentru a asigura automat aprovizionarea cu energie a țărilor amenințate de penurie.

Cea de-a doua simplifică procedurile de autorizare pentru infrastructura de energie regenerabilă.

10 state membre, printre care și România, cer un plafon mai mic de 275 euro/MWh


„Discuțiile vor continua în perioada următoare. România alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Slovenia susținem un plafon rezonabil pe preț care să nu dea un semnal în piață de creștere a prețului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile”, a anunțat ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

Într-o postare pe Facebook, de miercuri dimineața, Virgil Popescu a scris că „Vom negocia și în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens”.

De luni de zile sunt disensiuni între statele membre UE privind plafonarea preţului gazelor naturale, dar încă nu s-a ajuns la un compromis între părerile lor divergente.

(Citiți și: „BCE: Plafonarea preţului gazelor de către UE pune în pericol stabilitatea financiară în zona euro”)

Luna trecută, Comisia Europeană a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.


Cea mai recentă propunere, conform unor surse citate de Reuters, prevede o plafonare dacă preţurile depăşesc 220 de euro/Megawatt oră timp de cinci zile, la cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare de la hub-ul TTF de la Amsterdam (unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa), şi atunci când preţurile sunt mai mari cu 35 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate.

Este un nivel mai scăzut decât limita de 275 de euro/Megawatt oră propusă de Comisia Europeană, dar aproape jumtate dintre state membre UE spun că încă nu este suficient de scăzut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: