cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Plafonarea prețurilor la gaze creează divergențe între statele UE – VIDEO

25 noiembrie, 2022

Ţările membre UE, reprezentate prin miniștrii Energiei, şi-au exprimat joi divergenţele de opinie cu privire la propunerea Comisiei Europene referitoare la plafonarea preţului gazelor naturale la nivelul de 275 euro/MWh atunci când timp de două săptămâni consecutive prețul depășește acest prag, astfel că reuniunea a fost încheiată fără adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică.

Majoritatea statelor membre au apreciat propunerea CE ca fiind ineficientă, în condițiile în care prețurile actuale sunt la mai puțin de jumătatea de plafonul de 275 euro, iar pragul acesta a fost depășit o singură dată în luna august 2022, așa cum se poate observa și din graficul de mai jos.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, preciza, joi, după întâlnirea de la Bruxelles, că regulamentul propus recent de Comisia Europeană reprezintă mai degrabă o invitaţie la scumpiri, şi nu un mecanism de plafonare.


Conform propunerii CE, plafonul ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

Acord pentru două puncte, adoptarea abia luna viitoare

Miniştrii Energiei au aprobat un text privind achiziţiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorţii de companii, şi un mecanism de solidaritate pentru ţările ameninţate de penurii, precum şi un alt text care simplifică autorizaţiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă.

Însă aceste texte nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, referitoare la plafonarea preţului gazelor.


„Adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic” cu privire la mecanismul de plafonare, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela (foto), a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European.

Discuţiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început„, a explicat Jozef Sikela.

Ce spune comisarul european Kadri Simson

Liderii UE au cerut la finele lunii octombrie Comisiei să pregătească un mecanism „temporar” pentru a plafona preţul gazelor, însă cu condiţia expresă ca acest mecanism să nu perturbe aprovizionarea continentului şi nici să nu stimuleze consumul de hidrocarburi, două condiţii cerute de Germania, care este reticentă la orice intervenţie pe piaţă.

„Am primit instrucţiuni foarte clare cu privire la necesitatea de a evita efectele nedorite şi asta este ceea ce am făcut”, s-a apărat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson (foto), care a recunoscut că aşteptările şi cerinţele statelor membre erau foarte diferite.

Majoritatea statelor membre UE cer un plafon concret impus preţului gazelor naturale.

De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de sate membre UE, dar este vorba de ţări puternice conduse de Germania, prima economie europeană.

Împreună cu Ţările de Jos, Suedia şi Finlanda, acest grup susţine că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

„Atacuri” din partea mai multor state

„Chestiunea centrală este să evităm o perturbare a aprovizionării noastre cu gaze”, în faţa concurenţilor cumpărătorilor asiatici care ar oferi preţuri mai mari, a spus secretarul de stat în Ministerul german al Economiei, Sven Giegold.

„Pe de altă parte, dacă pragul de declanşare este unul mult prea ridicat, mecanismul nu va fi de niciun ajutor. Va trebui găsit un echilibru”, a mai spus oficialul german.

(Citiți și: „Virgil Popescu: Mecanismul de corecţie a preţului gazului, propus de UE, duce la scumpiri”)

În conformitate cu condiţiile pentru declanşarea plafonului propuse de Comisie, acesta nu ar fi intrat în vigoare la finele lunii august, când preţurile au atins un nivel record, ceea ce în opinia susţinătorilor unui plafon face inutil mecanismul propus de Comisie.

„La acest nivel, nu putem vorbi de un plafon. Preţul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile noastre şi am pierdut mult prea mult timp fără rezultate”, a criticat joi ministrul grec Kostas Skrekas.

La rândul său, ministrul polonez Anna Moskwa a catalogat propunerea Comisiei drept „o glumă” şi a cerut o nouă propunere „în zilele următoare”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: