sâmbătă

18 mai, 2024

țările cu cele mai mari datorii

10 decembrie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de potenţialele riscuri pentru pieţele financiare din cauza plafonului pe care statele membre vor să-l impună în luna decembrie pentru preţurile gazelor naturale, transmite CNBC, preluat de news.ro.

Blocul european a purtat discuţii intense de câteva săptămâni cu privire la modalitatea prin care poate să impună o limită a preţurilor gazelor.

Măsura, concepută pentru a preveni costurile vertiginoase pentru consumatori, se dovedeşte controversată pentru Europa, pe fondul unei crize energetice acute după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un plafon mult prea ridicat față de prețurile actuale


Comisia Europeană a sugerat în noiembrie că plafonul ar trebui să fie de 275 de euro (290,33 dolari) pe megawatt oră. Cu toate acestea, mai multe state membre au susţinut că acest plafon nu a mers suficient de departe şi este puţin probabil să fie declanşat, având în vedere că anul acesta prețul gazelor a depășit acest prag doar în luna august.

TTF-ul olandez, principalul element de referinţă al Europei pentru preţurile la gaze naturale, s-a tranzacţionat vineri la aproximativ 135,50 euro pe megawat oră.

Avertismentul BCE

Discuţiile cu privire la plafon continuă între cele 27 de state membre ale UE înaintea reuniunii ministeriale de marţi, iar BCE avertizează că plafonul ar putea avea repercusiuni asupra pieţelor financiare.

”BCE recunoaşte că mecanismele menite să modereze nivelurile extreme ale preţurilor şi volatilitatea pe pieţele angro de gaze pot, în principiu, atenua o serie de riscuri la adresa stabilităţii financiare, inclusiv riscurile expuse în perioadele de preţuri ridicate şi volatile ale gazelor în 2022”, a spus banca centrală într-un document de joi.

(Citiți și: „Plafonarea prețurilor la gaze creează divergențe între statele UE – VIDEO”)


Cu toate acestea, BCE consideră că „modelul actual al mecanismului de corecţie a pieţei poate, în anumite circumstanţe, să pună în pericol stabilitatea financiară în zona euro”, se arată în sursa citată.

Comentariile sunt în concordanţă cu preocupările exprimate de ţări precum Germania şi Ţările de Jos, care au cerut garanţii mai puternice că plafonul nu va perturba pieţele.

Susţinătorii plafonului de preţ au susţinut că instrumentul va fi monitorizat în mod regulat şi poate fi oprit dacă autorităţile de reglementare, inclusiv Banca Centrală Europeană, identifică orice dificultăţi financiare.

(Citiți și: „Virgil Popescu: Mecanismul de corecţie a preţului gazului, propus de UE, duce la scumpiri”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: