vineri

26 aprilie, 2024

30 septembrie, 2022

Kremlin a regizat vineri ceremonia de semnare a decretelor de anexare ilegală a 4 teritorii din Ucraina – Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Decretele au la bază referendumuri regizate și cereri formale de încorporare în Federația Rusă trimise de conducerile pro-ruse ale acestor teritorii.

În discursul său – un atac permanent la adresa SUA, NATO și UE – Vladimir Putin a explicat că a anexat aceste teritorii pentru a le salva de rapacitatea Occidentului.

Vladimir Putin a dat un ultimatum Ucrainei, cerându-i să revină la masa tratativelor. ”Ne vom proteja pământul folosind toate forțele noastre și vom face totul pentru a asigura securitatea oamenilor”, a anunțat Vladimir Putin.


Discursul este plin de fake news: Putin a spus că Occidentul a declanșat criza economică, Ucraina amenință cu un război chimic, că Vestul a declanșat un război hibrid împotriva Rusiei, că SUA nu doresc ca Rusia să fie o țară liberă, ci un stat de sclavi, că Ucraina a declanșat un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă.

Spectacolul organizat vineri de Kremlin este o repetare a celui pus în scenă în 2014, la anexarea Peninsulei Crimeea.

Putin: „Există patru noi regiuni ale Rusiei”

Președintele Vladimir Putin a anunțat că există patru noi regiuni ale Rusiei. El spune că încorporarea acestor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și este „dreptul lor integral”, așa cum se precizează în Carta ONU.

Putin continuă să susțină că oamenii din Donbas au fost „victimele atacurilor teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.


El cere să fie păstrat un minut de reculegere pentru a-și aminti soldații și „eroii Rusiei” care au murit în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina.

Ultimatum pentru Ucraina

Putin solicită Ucrainei să înceteze imediat toate acțiunile militare și războiul „pe care l-au început în 2014”.

Kievul trebuie „să revină la masa negocierilor”, spune Putin. ”Suntem deschiși la acest lucru și am afirmat asta de multe ori.

”Autoritățile ucrainene trebuie să „respecte expresia voinței poporului”, spune Putin, făcând referire la referendumurile false organizate în teritoriile ucrainene în ultima săptămână. ”Ne vom proteja pământul folosind toate forțele noastre și vom face totul pentru a asigura securitatea oamenilor”.

”Rusia refuză să trăiască sub regulile false impuse de Occident”

Putin spune că Rusia este o țară mare cu o mare civilizație care refuză să trăiască sub „regulile false” dictate de Occident. „Civilizația și cultura lor neoliberală sunt standardul de aur pentru toți ceilalți”, în timp ce „decid unilateral cine are dreptul la autodeterminare și cine nu”.

Țările occidentale au fost „foarte supărate” de alegerea oamenilor din Crimeea, susține el. „De aceea ei cred că oamenii nu au dreptul la autodeterminare”.

Putin spune: ”Elitele occidentale au fost mereu așa. Au fost colonizatori și rămân colonizatori, ei discriminează și fac distincția între prima clasă de națiuni și națiunile de clasa a doua. Rusofobia e răspândită în tot Occidentul”.

Putin: SUA au creat precedentul utilizării armei nucleare

Putin acuză Statele Unite că sunt responsabile pentru crearea precedentului prin utilizarea armelor nucleare.

Liderul rus mai acuză SUA și aliații săi că duc un „război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le susținea în estul Ucrainei.

El spune că Occidentul nu are dreptul moral de a vorbi despre democrație, adăugând: ”Există motive să credem că țările occidentale nu caută o cale de ieșire din criza alimentară globală”.

3 motive pentru care Rusia a pus în scenă acest spectacol

Moscova a pus în grabă planul în mișcare, după ce a suferit, în numai 6 zile, o înfrângere umilitoare pe câmpul de luptă. Armata rusă a fost alungată din Harkov, o altă provincie pe care a controlat-o aproape 6 luni.

Urgența anexării a apărut deci din teama că nu ar mai fi putut organiza acele ”referendumuri” pentru că sunt șanse mari să piardă în continuare controlul în teritorii ocupate.

Kremlinul declară teritoriu rusesc regiuni în care se desfășoară bătălii, putând acum să schimbe narativul: armata sa apără, nu atacă. După filosofia rusă, este justificat să folosească orice mijloace militare necesare în apărarea patriei, de fapt o amenințare nucleară voalată.

În plus, deja sunt indicii că anexarea va fi folosită ca mijloc de a recruta bărbații ucraineni care locuiesc acolo. Kremlin crede, eronat, că asta va ajuta la rezolvarea deficitului de trupe în armata rusă.

Cifrele nerealiste pe care se bazează farsa

Referendumurile au fost caracterizate în mod repetat de Ucraina și Occident ca fiind o „farsă”.

Agenția de stat rusă Tass anunța că prezența la vot a fost de 89,89% în Donețk, 86,61% în Lugansk, 65,58% în Herson și 69,43% în Zaporojie.

Think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului afirmă: ”Prezența la vot, chiar și la un referendum liber și echitabil, ar fi aproape sigur mult mai scăzută… Chiar și în timp de pace, ucrainenii nu se dovedesc că votează la ritmuri la fel de înalte precum raportează oficialii ruși de ocupație; primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2019 a înregistrat o prezență la vot de doar 62,8%.

Rusia anexează 15% din teritoriul Ucrainei

Cele patru regiuni – Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson – acoperă circa 90.000 de km pătrați, sau aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei (similar cu dimensiunea Ungariei sau Portugaliei).

De precizat: Rusia nu deține controlul total în niciuna dintre aceste regiuni

Cât controlează de fapt Rusia din teritoriile anexate

O parte din teritoriile anexate erau deja ieșite de sub administrare ucraineană. Rusia a capturat și a înființat ”state clientelare” – care controlau aproximativ o treime din provinciile Donețk și Lugansk – în războiul început în 2014.

Armata rusă a ocupat teritorii noi în celelalte două provincii, Zaporijie și Herson, în invazia care a început în februarie.

Linia frontului s-a schimbat după lupte aprige, Rusia pierzând mare parte din teritoriile ocupate în primele 2 săptămâni de război.

Teritoriile din estul Ucrainei controlte de Rusia până în august

Armata rusă controlează acum majoritatea regiunilor Lugansk și Herson și aproximativ jumătate din regiunile Zaporojie și Donețk.

(Citește și: ”O înfrângere extraordinară” pentru Rusia: 200 de zile de război în Ucraina. Harta contraofensivei”)

Mii de kilometri pătrați de teritoriu și sute de orașe, orașe și sate pe care Rusia le revendică sunt, de fapt, sub control ucrainean ferm în regiunile Donețk și Zaporojie (inclusiv capitala provinciei).

Harta la zi a frontului din Ucraina. Rusia controlează doar pe hârtie regiunile anexate

Kremlin nu poate clarifica unde sunt noile granițe

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlin nu a putut răspunde la o întrebare despre granițele exacte ale teritoriilor anexate, anunță BBC.

Referindu-se la momentul anexării Crimeei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Republicile Populare Donețk și Lugansk sunt recunoscute de Rusia în cadrul granițelor din 2014”.

Întrebat despre teritoriile Herson și Zaporojie – care nu se află sub controlul complet rusesc – Peskov părea mai puțin sigur. „Trebuie să clarific acest lucru, nu pot să răspund la această întrebare chiar acum”, îl citează agenția de presă AFP.

Răspunsul comunității internaționale

Statele Unite ale Americii, aliații săi europeni și majoritatea covârșitoare a restului lumii nu recunosc, și nu vor recunoaște, anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene.

Dovada e data de precedent: anexarea Peninsulei Crimeea din 2014, pe care au recunoscut-o doar Coreea de Nord, Siria, Belarus, Venezuela… 17 state în total, deci nici măcar toți aliații Rusiei.

Motivul acestei atitudini e evident: să lași o țară să cucerească teritorii prin forță ar creea un precedent destabilizator în întrega lume.

(Citește și: ”Jens Stoltenberg: Rusiei nu trebuie să i se permită să câștige războiul din Ucraina”)

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, un articol publicat de Consiliul pentru Relații Externe arată că Rusia, membră a Națiunilor Unite, a încălcat Carta Națiunilor Unite, care impune ca statele membre ale ONU să se abțină de la „folosirea forței împotriva integritatea teritorială sau independența politică a oricărui stat.”

Cum răspunde Ucraina: Nu mai suntem în 2014

Președintele Volodimir Zelenski, toți comandanții militari și întreg guvernul afirmă că lupta va continua până când Ucraina își va recuceri toate teritoriile, indiferent dacă Moscova le consider acum parte component a Rusiei.

Șansele unei medieri internaționale a conflictului sunt nule, a spus-o miercuri Volodimir Zelenski: ”Nu mai suntem în 2014, totul e clar pentru toată lumea. Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru”.

Există doar un scenariu în care Ucraina și Rusia s-ar așeza la masa tratativelor în actualele condiții: Occidentul să nu mai furnizeze Ucrainei (sau să reducă semnificativ ritmul și cantitățile) ajutoare militare. Dar asta ar echivala cu o victorie a Rusiei nu în fața Ucrainei, ci în fața Occidentului.

Cât de reală e amenințarea cu arma nucleară

„Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, voi sublinia din nou acest lucru, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a spus Vladimir Putin într-un discurs de săptămâna trecută. El a adăugat: „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că acestea se pot întoarce împotriva lor”.

Fost ofițer al armatei britanice și fost comandant al Forțelor Chimice, Biologice, Radiologice și Nucleare (CBRN) NATO, colonelul Hamish de Bretton-Gordon a explicat pentru CNN că amenințarea trebuie tratată la modul cel mai serios, dar un război nuclear purtat cu armament strategic este foarte puțin probabil.

(Citește și: ”Cum și unde s-ar putea concretiza amenințarea nucleară a Rusiei – explică un fost comandant al trupelor CBRN NATO”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Rog ca CursdeGuvernare sa publice acest mesaj anexarea referendumurilor este ilegala Rusia nu poate sa anexeze regiuni cum doreste Vladimir Vladimirovici Putin .Regiunile Donetk,Herson si Lugansk apartin Ucrainei .Ceea ce a facut Putin este inalta tradare sa anexeze ce regiunile nu sunt ale Rusiei si ale Ucrainei conform administratiei ucrainene.
    Administratia Primariei din Kiev poate organiza referendumuri numai dupa terminarea razboiului reconstruirea oraselor distruse nu poti sa faci o anexare fara sa intrebi Federatia Rusa trebuie sa inteleaga ca ceea ce a facut Putin este de neiertat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Rog ca CursdeGuvernare sa publice acest mesaj anexarea referendumurilor este ilegala Rusia nu poate sa anexeze regiuni cum doreste Vladimir Vladimirovici Putin .Regiunile Donetk,Herson si Lugansk apartin Ucrainei .Ceea ce a facut Putin este inalta tradare sa anexeze ce regiunile nu sunt ale Rusiei si ale Ucrainei conform administratiei ucrainene.
    Administratia Primariei din Kiev poate organiza referendumuri numai dupa terminarea razboiului reconstruirea oraselor distruse nu poti sa faci o anexare fara sa intrebi Federatia Rusa trebuie sa inteleaga ca ceea ce a facut Putin este de neiertat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: