miercuri

27 martie, 2024

29 septembrie, 2022

Cu forțele sale în retragere în Ucraina și cu cetățenii săi care fug de mobilizarea parțială, președintele rus Vladimir Putin a revenit la amenințarea cu utilizarea armelor nucleare.

„Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, voi sublinia din nou acest lucru, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a spus Vladimir Putin într-un discurs de săptămâna trecută. El a adăugat: „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că acestea se pot întoarce împotriva lor”.

Fost ofițer al armatei britanice și fost comandant al Forțelor Chimice, Biologice, Radiologice și Nucleare (CBRN) NATO, colonelul Hamish de Bretton-Gordon a explicat pentru CNN că amenințarea trebuie tratată la modul cel mai serios, dar un război nuclear purtat cu armament strategic este foarte puțin probabil.


Există însă posibilitatea ca Rusia să folosească armament nuclear tactic. Hamish de Bretton-Gordon prezintă, cu argumente solide, unde anume în Ucraina ar putea folosi Rusia o bombă nucleară tactică.

Diferența între armament nuclear strategic și armament nuclear tactic

Totul ține de amploare – armele nucleare strategice ar declanșa, în esență, un Armaghedon.

Rusia și Occidentul (Statele Unite, Marea Britanie și Franța) dețin, fiecare, aproape 6.000 de focoase nucleare cu putere explozivă de 1.000 kilotone, potrivit Federației Oamenilor de Știință Nuclear. Suficient pentru a schimba ireversibil planeta așa cum o cunoaștem.

Scenariul de utilizare al armelor strategice este denumit Mutually Assured Destruction, cu acronimul ironic MAD. Aceste focoase sunt montate pe rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pot parcurge mii de km și vizează locuri și orașe cheie din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia.


Armele nucleare tactice au focoase mult mai mici, cu putere explozivă de până la 100 de kilotone.

Chiar și așa, armele nucleare tactice pot provoca daune uriașe și, dacă sunt trase asupra unei centrale nucleare – de exemplu Zaporojie, din sudul Ucrainei – ar putea genera o reacție în lanț și o contaminare la scară comparabilă cu cea a unei lovituri cu armament strategic.

Rusia aplică în Ucraina tactici de război experimentate în Siria

Mă aștept ca rușii să se îndrepte tot mai mult către războiul neconvențional, spune ofițerul britanic intervievat de CNN.

”Războiul neconvențional se poartă împotriva civililor, mai degrabă, decât împotriva forțelor armate. Rușii speră să demoralizeze poporul ucrainean, să-l facă să renunțe la rezistență, crezând că astfel pot submina moralul armatei Ucrainei. În opinia mea, este o presupunere extrem de greșită.

Am văzut de mai multe ori în Ucraina atacuri asupra spitalelor, școlilor și infrastructurii critice, cum ar fi centralele chimice și chiar centralele nucleare. Forțele ruse par să bombardeze în mod deliberat uzine chimice pentru a provoca contaminare.

Rușii și-au dezvoltat tacticile de război neconvenționale în Siria. (Forțele ruse au intrat în lungul război civil al Siriei în 2015). Nu cred că Assad ar fi încă la putere dacă rușii nu ar fi folosit arme chimice.

Atacul cu agent neuro-paralizant din 21 august 2013 asupra Ghouta i-a oprit pe rebelii care invadau Damascul. Asediul convențional al orașului Alep a fost încheiat cu mai multe atacuri cu clor.

Rusia a atacat spitale și școli din Siria, ceea ce se repetă din nou în Ucraina. Și nu pare că Vladimir Putin sau comandanții militari ar avea vreo remușcare”.

Pot fi centralele atomice ucrainene o țintă ?

”Un atac asupra unei centrale nucleare nu ar provoca o explozie nucleară similară cu detonarea unei arme, dar ar putea răspândi resturi radioactive și ar putea contamina sursele locale de apă.

Condițiile meteorologice din acest moment indică faptul că toată această contaminare s-ar îndrepta și spre vest, în toată Europa. Acest lucru ar putea fi văzut ca un atac asupra NATO și ar putea declanșa Articolul 5 și ar permite NATO să atace direct Rusia.

Sperăm că această posibilitate este un lucru pe care înaltul comandament rus îl cunoaște foarte bine”, spune colonelul britanic.

Cel mai probabil scenariu nuclear

Hamish de Bretton-Gordon: Utilizarea armelor nucleare strategice este extrem de improbabilă. Acesta este un război pe care nimeni nu îl poate câștiga. Sunt sigur că mecanismele de control și echilibru funcționează la Kremlin, așa cum funcționează la Casa Albă sau în Downing Street, pentru a ne asigura că nu declanșăm un conflict nuclear global dintr-un capriciu.

Cred că armele nucleare tactice ale lui Putin sunt inutilizabile. Chiar dacă vehiculele lor ar funcționează, în momentul în care își pornesc motoarele pentru a se deplasa, vor fi preluate de serviciile de informații americane și NATO.

Discuțiile private pe care administrațiile Biden și Putin le-au purtat se pare că sunt de tipul: „Vă mutați armele nucleare tactice, NATO le va elimina cu rachete ghidate cu rază lungă de acțiune”.

Cel puțin asta am înțeles din ceea ce Jake Sullivan (consilierul american pentru securitate națională la Casa Albă) a afirmat în weekend.

Cel mai probabil scenariu nuclear este, cred, un atac al Rusiei asupra unei centrale nucleare din Ucraina. Acest lucru ar putea avea un efect similar cu o explozie nucleară tactică, dar ar fi mai ușor de negat pentru ruși, care tot acuză Ucraina că își bombardează în mod deliberat propria centrală nucleară.

Doar Rusia are arme nucleare tactice în acest conflict, așa că ar fi de netăgăduit responsabilitatea Rusiei și, prin urmare, s-ar declanșa răspunsul NATO. Forțele convenționale rusești sunt degradate și ar fi depășite rapid de forțele NATO.

Cu toate deficiențele pe care le are, probabil că Vladimir Putin își dă seama că nu poate câștiga o confruntare cu NATO.

Doctrina militară rusă împarte responsabilitatea utilizării armelor nucleare tactice

Armele nucleare sunt controlate, doctrinar, de la cel mai înalt nivel al statului și ar presupune ca Vladimir Putin să ia decizia unei lovituri strategice.

Cu toate acestea, doctrina sovietică, pe care rușii încă par să o urmeze, permite comandanților locali să folosească arme nucleare tactice pentru a evita înfrângerea sau pierderea teritoriului rus.

Tentativa de anexare a patru raioane din Ucraina prin actualele referendumuri simulate face ca probabilitatea utilizării tactice să fie foarte mare, dacă aceste locuri sunt atacate. Ar fi de presupus ca comandanții locali să aștepte aprobarea lui Vladimir Putin înainte să apese pe butonul nuclear roșu.

Surse militare occidentale spun că Vladimir Putin se implică direct în război și pare că dă ordine unor comandanți de nivel destul de scăzut. Acest lucru este extraordinar – se pare că abia acum Putin și-a pierdut încrederea în generalii săi, după ce Ucraina a recucerit zone mari din nord-est la începutul acestui an – și sugerează un sistem de comandă și control stricat.

Chiar și într-un atac asupra unei centrale electrice se presupune că Vladimir Putin ar fi implicat.

În ce stare este arsenalul nuclear al Rusiei

Presupunerea fostului comandant al trupelor CBRN din NATO este că armele strategice și ICBM-urile Rusiei sunt probabil în stare bună și întotdeauna pregătite de atac. Armele nucleare strategice ale Rusiei îi conferă acesteia paritatea militară cu SUA și cu NATO, deci ar fi normal să fie bine îngrijite.

”Probabil că nu este și cazul armentului tactice. Focoasele și rachetele sunt probabil în stare rezonabilă, dar vehiculele pe care sunt montate sunt, cred că dețin o bună autoritate în domeniu, în stare proastă. Judecând după starea restului echipamentului expus de armata Rusiei în Ucraina, cred că este o presupunere corectă.

Aceste lansatoare ar trebui să parcurgă sute de km pentru a ajunge într-o poziție din care ar putea ataca Ucraina, deoarece au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. Din punct de vedere mecanic, este puțin probabil, în opinia mea, să ajungă atât de departe”, afirmă Hamish de Bretton-Gordon.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: