joi

18 aprilie, 2024

11 septembrie, 2022

Contraofensiva Ucrainei în nord-estul țării a provocat ”o înfrângere extraordinară” a Moscovei, determinând armata rusă să retragă mii de soldați după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, transmite The Guardian.

Intrată în a 200-a zi de război, Ucraina a recâștigat controlul asupra a două orașe-cheie din est, Kupiansk și Izium, după o contraofensivă majoră în regiunea Harkov în ultimele zile.

În ciuda câștigurilor obținute de Ucraina, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că războiul intră într-o perioadă critică și i-a îndemnat pe susținătorii occidentali ai Ucrainei să-și mențină sprijinul în perspectiva unei ierni ”dificile”.

Drapelul ucrainean flutură în Kupiansk


Fotografiile publicate de forțele de securitate ucrainene au arătat militari ridicând steagul național la Kupiansk, un important centru logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei. În Kupiansk converg liniile feroviare care leagă Rusia de estul Ucrainei și care, în ultimele luni, a aprovizionat forțele ruse din nord – estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor sale din Izium, baza majoră a forțelor Moscovei din Harkov, susținând că acestea sunt „regrupate” pentru intensificarea acțivităților în Donețk.

Recuperarea Izium este poate cel mai important succes al Ucrainei în împingerea rușilor de la începutul invaziei. Steagul ucrainean a fost arborat și în orașul Balakliya, potrivit guvernatorului regional Harkov.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au fost „probabil luate prin surprindere” de contraofensivă.

Teoria dezinformării Rusiei


Mult mediatizată ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenția Rusiei de la cea reală pregătită în regiunea Harkov, au declarat forțele speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud și și-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva puternică a avut loc acolo unde se așteptau mai puțin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică și să fugă”, a declarat Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate națională devenit ofițer de presă pentru brigada Bohun a forțelor speciale ucrainene.

Volodimir Zelenski: Armata rusă și-a demonstrat cea mai bună capacitate- de a-și arăta spatele

În discursul său de sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene au eliberat peste 2.000 km pătrați de teritoriu și peste 30 de localități de când contraofensiva împotriva Rusiei a început, la începutul acestei luni.

Volodimir Zelenski a afirmat: „Armata rusă în prezent demonstrează cea mai bună capacitate a ei – de a-și arăta spatele.”

Locuitorii din zonele controlate de ruși din regiunea Harkov au fost sfătuiți să evacueze în Rusia, potrivit agenției de presă de stat Tass.

Trupele ucrainene au intrat în Izium fără să întâmpine mare rezistență. Înainte de avansul ucrainean, forțele de ocupație ruse s-au retras rapid, lăsând în urmă muniții și echipamente.

ONU a declarat că a documentat „tortura și relele tratamente” aduse prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina. De asemenea, a mai spus că a coroborat cel puțin 5.767 de morți civili, deși a adăugat că cifrele reale sunt „probabil considerabil mai mari”.

Armata ucraineană a anunțat că Rusia trimite 1.300 de luptători ceceni în regiunea de sud Kherson. Informațiile occidentale sugerează că forțele ruse din Herson sunt supuse unei presiuni susținute din cauza atacurilor ucrainene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: