joi

27 ianuarie, 2022

Valentin Lazea: cele 4 argumente economice împotriva creșterii pensiilor cu 40%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2019

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a prezentat miercuri, în detaliu, efectul pe care îl produce legea pensiilor și a avansat 4 argumente economice în favoarea deciziei de prorogare a calendarului de aplicare al Legii 127/2019.

Aceste argumente formulate de Valentin Lazea sunt:


1) Prin însăși creșterea cu 15 la sută a punctului de pensie în septembrie 2019, pensia medie anuală din anul 2020 va crește cu circa 9 la sută față de pensia medie anuală din anul 2019. Acestă creștere de 9 la sută:

  • acoperă rata inflației și creșterea PIB prevăzute pentru 2020;
  • este în linie cu creșterile medii anuale ale pensiilor din anii anteriori, de circa 8 la sută.

2) Pensionarii nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România. Acest risc este mai mare pentru persoanele din categoria de vârstă 16 – 64 de ani (22,5 la sută, conform Eurostat), decât la persoanele din categoria de vârstă peste 65 de ani (20 la sută, conform aceleași instituții).

  • Riscul de sărăcie al vârstnicilor este al optulea din Europa (după Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croția, Malta, Cipru)
  • Riscul de sărăcie al celor apți de muncă este cel mai mare din Europa. Așadar, puținele resurse bugetare ar trebui să-i aibă în vedere, în primul rând, pe aceștia din urmă.

3) Dacă tot este avută în vedere o depășire a limitei de deficit bugetar, cel puțin aceasta să meargă spre finanțarea de investiții productive sau spre domenii care cresc competitivitatea economiei (educație, sănătate, cercetare-dezvoltare). Dacă dăm către consum toți banii împrumutați să nu ne mirăm:

  • nu vom avea resurse economice pentru a rambursa împrumuturile
  • tinerii vor continua să plece din țară

4) Pensionarii din România trebuie să înțeleagă că un câștig mare al lor pe termen scurt s-ar putea transforma într-o pierdere mare pentru întreaga populație a țării, dacă dezechilibrul bugetar nesustenabil astfel generat va antrena după sine o creștere a ratei inflației și o depreciere a cursului de schimb. Este de preferat un câștig mai mic, dar permanent, decât un câștig mare, dar temporar, care să se transforme ulterior într-o pierdere mare.


Economistul șef al BNR consideră că prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021.

(Citiți și: ”Valentin Lazea, demonstrație aritmetică a nesustenabilității legii pensiilor: Nicăieri în Europa nu există 40% despre orice creștere ar fi vorba”)

Valentin Lazea a explicat că metodele vehiculate pentru creșterea veniturilor bugetare – eventuala taxare a pensiilor suplimentare, impozitarea pensiilor speciale, mai buna colectare a TVA, reducerea numărului de bugetari cu 5% – nu acoperă, aritmetic, deficitul produs de legea pensiilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Singura măsură de a ține deficitul sub control este prorogarea legii pensiilor.  Toată legea pensiilor se bazează pe bani pe care statul nu îi are”, a spus Valentin Lazea.

Valentin Lazea a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul ASE și AMCHAM.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. si eu pot sa va dau 10 motive pentru care domnului Lazea trebuie sa i se taie salariul si toate avantajele timp de 1 an si sa i se ofere pensia medie de 1300 lei lunar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. si eu pot sa va dau 10 motive pentru care domnului Lazea trebuie sa i se taie salariul si toate avantajele timp de 1 an si sa i se ofere pensia medie de 1300 lei lunar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr