marți

23 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2019

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a prezentat miercuri, în detaliu, efectul pe care îl produce legea pensiilor și a avansat 4 argumente economice în favoarea deciziei de prorogare a calendarului de aplicare al Legii 127/2019.

Aceste argumente formulate de Valentin Lazea sunt:


1) Prin însăși creșterea cu 15 la sută a punctului de pensie în septembrie 2019, pensia medie anuală din anul 2020 va crește cu circa 9 la sută față de pensia medie anuală din anul 2019. Acestă creștere de 9 la sută:

  • acoperă rata inflației și creșterea PIB prevăzute pentru 2020;
  • este în linie cu creșterile medii anuale ale pensiilor din anii anteriori, de circa 8 la sută.

2) Pensionarii nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România. Acest risc este mai mare pentru persoanele din categoria de vârstă 16 – 64 de ani (22,5 la sută, conform Eurostat), decât la persoanele din categoria de vârstă peste 65 de ani (20 la sută, conform aceleași instituții).

  • Riscul de sărăcie al vârstnicilor este al optulea din Europa (după Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croția, Malta, Cipru)
  • Riscul de sărăcie al celor apți de muncă este cel mai mare din Europa. Așadar, puținele resurse bugetare ar trebui să-i aibă în vedere, în primul rând, pe aceștia din urmă.

3) Dacă tot este avută în vedere o depășire a limitei de deficit bugetar, cel puțin aceasta să meargă spre finanțarea de investiții productive sau spre domenii care cresc competitivitatea economiei (educație, sănătate, cercetare-dezvoltare). Dacă dăm către consum toți banii împrumutați să nu ne mirăm:

  • nu vom avea resurse economice pentru a rambursa împrumuturile
  • tinerii vor continua să plece din țară

4) Pensionarii din România trebuie să înțeleagă că un câștig mare al lor pe termen scurt s-ar putea transforma într-o pierdere mare pentru întreaga populație a țării, dacă dezechilibrul bugetar nesustenabil astfel generat va antrena după sine o creștere a ratei inflației și o depreciere a cursului de schimb. Este de preferat un câștig mai mic, dar permanent, decât un câștig mare, dar temporar, care să se transforme ulterior într-o pierdere mare.


Economistul șef al BNR consideră că prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021.

(Citiți și: ”Valentin Lazea, demonstrație aritmetică a nesustenabilității legii pensiilor: Nicăieri în Europa nu există 40% despre orice creștere ar fi vorba”)

Valentin Lazea a explicat că metodele vehiculate pentru creșterea veniturilor bugetare – eventuala taxare a pensiilor suplimentare, impozitarea pensiilor speciale, mai buna colectare a TVA, reducerea numărului de bugetari cu 5% – nu acoperă, aritmetic, deficitul produs de legea pensiilor.

”Singura măsură de a ține deficitul sub control este prorogarea legii pensiilor.  Toată legea pensiilor se bazează pe bani pe care statul nu îi are”, a spus Valentin Lazea.

Valentin Lazea a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul ASE și AMCHAM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. si eu pot sa va dau 10 motive pentru care domnului Lazea trebuie sa i se taie salariul si toate avantajele timp de 1 an si sa i se ofere pensia medie de 1300 lei lunar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. si eu pot sa va dau 10 motive pentru care domnului Lazea trebuie sa i se taie salariul si toate avantajele timp de 1 an si sa i se ofere pensia medie de 1300 lei lunar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: