duminică

21 aprilie, 2024

21 iunie, 2022

UE trebuie să poată răspunde mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței de unanimitate în luarea deciziilor de politică externă, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Politico.

„În afaceri externe, trebuie într-adevăr să trecem la votul cu majoritate calificată”, a spus von der Leyen, într-un interviu restrâns organizat înaintea summitului Consiliului European de săptămâna aceasta, la care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat UE.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri – uneori jenante – în luarea deciziilor majore, din cauza opoziției unei singure țări membre, punctează jurnaliștii străini.


Adesea, opoziția nici măcar nu vizează neaparat problema în discuție, ci reflectă mai degrabă o încercare de a folosi cerința unanimității ca pârghie pentru a forța acțiunea pe un alt subiect. Cipru, spre exemplu, a amânat cu luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului, din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la problemele legate de Turcia.

(Citiți și: ”Ungaria blochează și planurile UE privind impozitul minim global pe profitul companiilor”)

Ursula von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și doar în ceea ce privește politica externă, ar fi dificil de realizat.

În ceea ce privește modificarea cerinței unanimității în alte domenii, președintele CE a spus că este imposibil să dea un răspuns scurt. „Ar trebui să parcurgem fiecare dosar”, a spus ea.

Dar în cazul afacerilor externe, von der Leyen susține că a ajuns la o concluzie personală fermă, că cerința unanimității nu este sustenabilă.


„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza blocării dosarelor critice”, a spus ea.

„Și viteza cu care se întâmplă lucrurile… lumea vrea să audă vocea europeană”, a comentat von der Leyen.

Ursula von der Leyen a spus că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Moldova.

(Citiți și:Ungaria blochează din nou embargoul UE asupra petrolului rusesc. Cere scoaterea patriarhului Kiril din lista sancțiunilor”)

Șefa CE a punctat într-un alt interviu că procesul de aderare al UE este suficient de flexibil pentru ca țările candidate să aibă o influență substanțială asupra rapidității cu care reușesc să adere. Ea s-a referit la cazurile Slovaciei și Turciei care au primit fiecare statutul de candidat în 1999, dar Slovacia a alergat pentru a deveni membru, în timp ce Turcia este acum mai îndepărtată de UE decât în urmă cu 23 de ani.

„Slovacia a vrut, a vrut să adere la Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen, „și exista o unitate uriașă în țară. Le-a luat cinci ani să devină membri. Turcia este astăzi mai departe de Uniunea Europeană decât era în ’99. Prin urmare, aceasta este o dovadă că nu există un model rigid. Dar depinde de țară – sprijinim dacă este necesar – dar depinde de țară să demonstreze că este aptă pentru aderare.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: