2 iunie, 2022

Ungaria a blocat din nou embargoul petrolier UE asupra exporturilor Rusiei, cerând scoaterea de pe lista persoanelor sancționate a patriarhului Kiril (foto stânga) al Bisericii Ortodoxe Ruse. Vestea că ambasadorul maghiar s-a folosit de dreptul de veto a surprins, după ce premierul Victor Orban și-a anunțat victoria de a fi obținut excerptarea Ungariei de la embargo, potrivit euobserver.

Patriarhul Kiril este considerat „un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin” şi „a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, spune propunerea de sancţiuni înaintată statelor membre, citată de AFP și Agerpres.

Liderii celor 27 de ţări ale UE, reuniţi luni şi marţi la summit-ul de la Bruxelles, ajunseseră la un acord de  reducere a importurilor de petrol rus cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului, pentru a slăbi finanţarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.


Al 6-lea pachet de sancțiuni al UE prevede și o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, printre care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, şi excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internaţional SWIFT, între care Sberbank, principala instituţie a ţării.

Surpriza lui Victor Orban

Cum este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancţiunilor europene, noul pachet urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte intrarea în vigoare.

Premierul ungar Viktor Orban își dăduse acordul marți pentru noua formulă a pachetului, care includea și exceptarea Ungariei de la Embargo. Dar „ei (Ungaria) a venit brusc cu obiecția (privind Kiril) fără să dea nici un argument”, a spus un diplomat citat de euobserver.

În vârsta de 75 de ani, patriarhul Kiril s-a arătat în favoarea invaziei ruse în Ucraina, spunând că valorile rusești sunt testate de Occident, care oferă doar consum excesiv și iluzia libertății.


Ungaria s-a opus în repetate rânduri includerii patriarhului Kiril pe lista de sancțiuni a UE, invocând faptul că ar afecta libertatea religioasă în comunităţile maghiare.

Consultările urmează să continue joi, dar incidentul intră în seria relațiilor reci dintre Bruxelles și Budapesta, în timp ce fondurile europene destinate Ungariei sunt blocate pe temeiul abaterilor maghiare  de la principiile statului de drept.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: