marți

16 iulie, 2024

16 iunie, 2022

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucția Ucrainei și lansării unui plan Marshall pentru această țară, conform unui anunț făcut miercuri de prim-ministrul Petr Fiala (foto), potrivit presei internaționale, preluată de Agerpres.

“Am dori să organizăm un summit privind reconstrucția postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezența președintelui ucrainean Zelenski” a declarat prim-ministrul ceh a cărui țară preia președinția rotativă a Consiliului UE pe 1 iulie.

Șeful executivului ceh a adăugat că pacea reprezintă o condiție prealabilă pentru organizarea unui astfel de summit.


“Gestionarea crizei refugiaților, reconstrucția postbelică a Ucrainei, securitatea energetică, consolidarea apărării europene și a securității în spațiul cibernetic” vor fi câteva din prioritățile noii președinții, a enumerat Petr Fiala.

Va trebui “să facem presiuni în continuare asupra Rusiei, să păstrăm unitatea europeană în această chestiune și să sprijinim în continuare Ucraina”, a adăugat premierul.

Cehia, țară cu o populație de 10,5 milioane de locuitori, va prelua de la Franța președinția Consiliului UE și o va preda Suediei la 1 ianuarie 2023.

Cehia a primit 300.000 de refugiați ucraineni și a livrat arme Ucrainei în valoare de 142 de milioane de euro.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: