miercuri

17 iulie, 2024

19 noiembrie, 2023

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat sâmbătă seara, din cauza condiţiilor meteo, iar turbinele eoliene au început să se oprească, din cauza vântului puternic. Echilibrarea echilibrarea sistemului energetic naţional a fost făcută cu sprijinul Hidroelectrica, nefiind probleme în acest moment, a anunțat Ministerul Energiei, printr-un comunicat.

Aproximativ 40.000 de clienţi ai companiei Reţele Electrice Dobrogea nu erau alimentaţi cu energie electrică duminică la ora 12:00, specialiştii lucrând pentru a relua alimentarea pe circa 90 de linii de medie tensiune, care alimentează aproape 80 de localităţi.

Incidentele în reţea au fost provocate de condiţiile meteo severe – Cod portocaliu şi roşu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h.


„SN Nuclearelectrica SA anunţă, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat perturbaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii. Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere, nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător. (…) Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească”, se menţionează în comunicat.

Situația, analizată de Comandamentul energetic de iarnă

Având în vedere avertizările meteo ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situaţiei la nivelul comandamentului energetic de iarnă şi luarea tuturor măsurilor necesare. Condiţiile meteorologice vor fi dificile până în a doua parte a zilei d eduminică, mai ales în zona de sud-est a României, unde se concentrează importante capacitaţi de producţie a energiei, în special nucleară şi eoliană.

Prognozele de vânt au indicat posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar reţele de transport şi distribuţie a energiei electrice pot fi afectate.

Eolienele produc în prezent aproximativ 1.400 MW, faţă de 2.400 MW, cât erau programaţi. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată, în acest moment în sistemul energetic sunt 1.700 MW deficit. „Situaţia este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic naţional. În acest moment nu există probleme”, se mai subliniază în comunicat.


„Suntem atenţi la evoluţii şi ne coordonăm cu toate instituţiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuţie şi marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziţie”, a declarat Sebastian Burduja.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o atenţionare Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii, ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă până duminică la ora 10:00, conform căreia în jumătatea estică a teritoriului şi la munte vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local de 25-35 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în sud-estul Transilvaniei şi în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă şi mixte în rest. Vor fi condiţii de polei. Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul şi sud-estul teritoriului, cu viteze de 55-65 km/h. La munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 60-80 km/h.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: