sâmbătă

4 mai, 2024

18 iulie, 2023

Ministerul Energiei (ME) a publicat marți proiectul de Lege privind exploatarea energiei eoliene offshore. Proiectul apare la scurt timp după vizita în Germania a premierului Ciolacu, care la Berlin a anunțat că o serie de companii germane sunt interesate de acest tip de investiții în România.

Un proiect de lege a parcurilor eoliene offshore stă în Parlament de aproape 3 ani, proiectul fiind adoptat tacit de Senat în noiembrie 2020.

Tot din 2020, Hidroelectrica și-a trecut în planul de investiții realizarea unui parc eolian offshore, dar până acum a lipsit legislația specifică.


Pentru impulsionarea investițiilor în producție de energie eoliană offshore, proiectul lansat de Ministerul Economiei instituie o schemă de sprijin pe bază de Contracte pentru diferenţă pentru construcţia şi operarea de centrale electrice eoliene cu o capacitate de producţie energie electrică de 3 GW, până în anul 2035.

În Expunerea de motive se specifică faptul că unele state au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte energia eoliană offshore, însă, alte state (România inclusiv) nici măcar n-au adoptat un cadru de reglementare specific, iar unele bazine maritime rămân încă nevalorificate.

(Citește și: ”România ar putea produce de 4 ori mai multă energie electrică prin parcurile eoliene offshore. Harta locațiilor potențiale – raport EPG”)

Este şi cazul Mării Negre, areal cu un bun potenţial natural pentru exploatarea energiei eoliene offshore, atât prin utilizarea turbinelor fixate pe fundul mării, cât şi a turbinelor flotante.

Este de aşteptat ca prin investiţiile în energie eoliană offshore să se creeze un total de 22.000 de noi locuri de muncă pentru angajaţi cu normă întreagă, dintre care 15.500 noi locuri de muncă ar putea fi create în mod direct la nivel naţional, presupunând că România ar atrage investitori în producţia de componente pentru turbine eoliene, în construcţia, instalarea şi, respectiv, întreţinerea infrastructurii parcurilor eoliene offshore.


„Potenţialul eolian la Marea Neagră este unul uriaş, pe care România nu are dreptul să îl rateze. Vorbim despre peste 75 GWh, conform estimărilor experţilor Băncii Mondiale. Energia eoliană offshore este un instrument major pentru obiectivul european de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili şi de decarbonare. Acest act normativ face parte din angajamentele Ministerului Energiei în cadrul PNRR, prioritate zero a ministerului pe care îl conduc”, afirmă ministrul de resort, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: