duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2022

Țările NATO au nevoie urgent să sporească producția de arme, avertizează ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba înaintea reuniunii miniștrilor Alianței de la București. Politicianul ucrainean spune că nu este posibil ca Ucraina să câștige pe câmpul de luptă, pe termen lung, fără ca statele NATO să investească în fabricarea mai multor arme.

„În timp ce ducem luptele de astăzi, trebuie să ne gândim cum vom duce luptele de mâine”, a spus Dmitro Kuleba într-un interviu acordat Politico.

Ucraina nu trebuie să fie dependentă de capriciile unor state terțe

„Ultima dată când am participat la o ministerială a NATO, am venit cu trei cuvinte: arme, arme și arme”, și-a amintit Kuleba. „De data aceasta, deși această solicitare rămâne absolut acută, voi specifica: avem nevoie de apărare aeriană, tancuri și linii de producție.”


Ministrul a spus că oficialii ucraineni trebuie să fie realiști și să se bazeze mai puțin pe unii parteneri. „Ne confruntăm cu un fapt: există țări în lume care au ceea ce are nevoie Ucraina, dar care nu vor să vândă în cantități suficiente din motive politice. În loc să ne bazăm pe ei și să petrecem luni întregi încercând să-i convingem, producția trebuie să fie lansată astfel încât … să nu fim dependenți de capriciile țărilor terțe care au lucruri în stoc, dar care nu sunt dispuse să le împartă.”

Sper că înțelepciunea va preleva

Și în timp ce i-a lăudat pe partenerii Ucrainei pentru contribuția lor la apărarea Ucrainei, Dmitro Kuleba a fost direct și cu privire la schimbările pe care și-ar dori să le vadă în luarea deciziilor occidentale în ceea ce privește sprijinul pentru Kiev.

„Am pierdut prea mult timp – și prea multe vieți și prea mulți kilometri pătrați din pământul nostru. Așa că cred — sper — că înțelepciunea va prevala, că totul ar trebui făcut la timp și nu să așteptăm să se petreacă o altă tragedie pentru ca cineva să poată depăși barierele psihologice de a lua o decizie sau alta cu privire la Ucraina”, a spus Dmitro Kuleba.

Întrebat despre cei care ar dori să vadă Ucraina să ia în considerare negocierile cu Rusia, ministrul a spus: „Această noțiune, de presiune asupra Ucrainei este în mare măsură exagerată. Nu aș spune că nu există, dar nu a luat o formă de… Aș numi-o doar o discuție despre ce urmează, cum vom face, ce vom face împreună.”

Viktor Orbán are propriul joc cu UE și folosește Ucraina ca ostatic


Dmitro Kuleba a abordat, de asemenea, relația dificilă a Ucrainei cu vecina sa, Ungaria. Premierul ungar Viktor Orbán, a spus el, „își joacă propriul joc cu Uniunea Europeană – și uneori folosește Ucraina ca ostatic al acestei relații”.

Mesajul lui Dmitro Kuleba adresat maghiarilor de rând: „Orice ați citi în presa dumneavoastră oficială, ucrainenii nu au nicio animozitate față de unguri. Am fost prieteni, suntem prieteni și vom fi prieteni. Dar trebuie să câștigăm acest război și este în interesul Ungariei ca Ucraina să câștige.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: