vineri

19 aprilie, 2024

14 iunie, 2022

UE va amenda cu severitate coloșii media precum Google, Facebook și Twitter dacă nu combat falsurile, mai ales pe cele de tip „deepfake”, ca și conturile false – spun prevederile codului de practici în curs de actualizare la Comisia Europeană, potrivit unui document consultat de Reuters.

Comisia Europeană va publica noul cod de practici privind dezinformarea probabil joi, ca parte a campaniei împotriva știrilor false.

Codul a fost introdus în 2018, pe bază voluntară, dar va deveni acum o schemă de co-reglementare, cu responsabilitatea împărțită între autoritățile de reglementare și companiile semnatare ale codului.


Codul actualizat prezintă exemple de comportament manipulator, cum ar fi „deepfakes” și conturile false, pe care semnatarii va trebui să le combată. Falsurile „deepfake” sunt trucaje realizate cu un instrument de inteligență artificială (deep learning), în care personaje, celebre sau nu, sunt făcute să spună sau să facă lucruri de obicei scandaloase.

Amenzi de până la 6% din cifra de afaceri

„Semnatarii relevanți vor adopta, consolida și implementa politici clare cu privire la comportamentele și practicile manipulatoare nepermise de folosire a serviciilor lor, pe baza celor mai recente dovezi privind comportamentele și tacticile, tehnicile și procedurile (TTP) folosite de persoane rău intenționate”, spune documentul citat.

Codul va fi, de asemenea, legat de noile reguli stricte ale UE din Digital Services Act (DSA), agreat de 27 cele 27 de țări din UE la începutul acestui an, care are o secțiune privind combaterea dezinformării.

În fapt, companiile care nu își îndeplinesc obligațiile conform codului se pot confrunta cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală, pe baza regulilor DSA.


Companiile au la dispoziție șase luni pentru a introduce și aplica noile măsuri după ce au aderat la Cod.

Semnatarii va trebui și să ia măsuri pentru a sancționa publicitatea care conține dezinformare și pentru a oferi mai multă transparență privind publicitatea politică.

Împotriva dezinformării venite din Rusia

„DSA oferă coloana vertebrală legală a Codului de practici împotriva dezinformării – inclusiv sancțiuni disuasive puternice” (pentru schimbarea comportamentului), a declarat comisarul pentru industrie Thierry Breton, citat de Reuters.

La baza unora dintre modificările aduse codului a stat și faptul că Rusia a denumit „operațiune specială” războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, a spus Vera Jourova, vicepreședinte a Comisiei Europene.

 „Odată ce Codiul va fi operațional, vom fi mai bine pregătiți să abordăm dezinformarea care vine și din Rusia”, a declarat Vera Jourova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: