marți

16 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2020

Șeful Google, Sundar Pichai (foto), scrie într-un editorial din Financial Times că tehnologiile de Inteligență Artificială (AI) sunt mult prea importante pentru a nu fi reglementate, dar atrage atenția că acest lucru necesită o abordare prudentă.

Unele domenii, precum autovehiculele autonome și tehnologia din sănătate, impun reglementări special adaptate.


Inteligența Artificială are un potențial enorm, dar poate fi și deosebit de periculoasă, exemplele oferite fiind tehnologia pentru recunoașterea facială și deepfake-urile, generate de computer și care par reale.

În opinia sa, rolul major le revine în sensul stabilirii unor reguli chiar companiilor care dezvoltă tehnologii noi: „Companii precum a noastră nu pot pur și simplu să construiască tehnologii noi și apoi să lase forțele pieței să decidă cum vor fi folosite. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tehnologiile vor fi folosite pentru lucruri bune și vor fi accesibile tuturor”, consideră Sundar Pichai, care va susține un discurs la Forumul Davos.

(Citiți și: ”O publicație neobișnuită, un concept neobișnuit, expertiză neobișnuită: CRONICILE Curs de Guvernare”)

Maria Axente, expert AI la Pricewaterhouse Coopers, a declarat pentru BBC că reglementarea domeniului trebuie făcută.

„Problema este cum poate fi făcut acest lucru astfel încât să nu fie ucisă inovarea și să păstrăm echilibrul dintre beneficiile AI și riscurile pe care aceasta le presupune, pe măsură ce Inteligența Artificială intră tot mai mult în viețile noastre?” a declarat Maria Axente.


„Reglementare sau autoreglementare, printr-un cod etic sau un board etic, s-ar putea să nu fie suficient,” a adăugat aceasta.

Google a lansat anul trecut propriul său board etic independent, dar acesta a fost desființat după mai puțin de două săptămâni, din cauza contestării unor figuri controversate aflate printre cei opt membri.

Kay Coles James, președinta Heritage Foundation a fost contestată dur într-o petiție a anagajaților Google, din cauza declarațiilor ei privind persoanele transgender și a scepticismului privind schimbările climatice manifestat de organizația conservatoare pe care o reprezintă.

Un alt membru, Dyan Gibbens, CEO al unei companii producătoare de drone, a fost contestat din cauza folosirii Inteligenței Artificiale în tehnologia militară.

Pozițiile divergente ale UE și SUA pe tema reglementării

Comisia Europeană a anunțat vineri că ia în considerare interzicerea timp de cinci ani a folosirii în locuri publice a tehnologiei pentru recunoaștere artificială.

În aceste timp, experții UE vor putea elabora norme pentru evitarea abuzurilor în folosirea acestei inovații.

Excepție de la interdicție ar putea face proiectele de securitate și Cerectarea și Dezvoltarea.

De cealaltă parte a oceanului, Casa Albă a publicat principiile generale de reglementare (considerate de unii fără consistență) și a cerut UE să evite modele de reglementare greu de utilizat și care ar „ucide” inovarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: