Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar, anunță Reuters. Este un anunț oficial al comisarului pentru Energie, Kadri Simson (foto), făcut după o întâlnire cu miniştrii europeni ai energiei care a avut loc sâmbătă, în Franţa.
SUA ajută UE în acest demers și discută cu Qatar şi cu alţi mari exportatori de gaze pentru a planifica măsuri de urgenţă în cazul în care o invazie rusă în Ucraina va întrerupe aprovizionarea Europei, scrie și Financial Times.
Eforturi europene de a scăpa de dependența de Gazprom
Comisarul Kadri Simson a spus că în februarie va participa la conferinţe din Azerbaidjan şi Washington, pentru a discuta modalităţi de creştere a livrărilor de gaze către Europa.
”Nivelurile stocurilor de gazele din UE sunt semnificativ mai mici decât de obicei în această perioadă a anului”, a spus reporterilor comisarul estonian.
(Citește și: ”Moscova arată pisica: Rusia a redus de câteva săptămâni livrările de gaze naturale către Europa”)
Miniştrii reuniţi în oraşul Amiens au discutat despre incertitudinea de pe piaţă cauzată de criza din Ucraina şi scăderile semnificative ale livrărilor din Rusia în ultimele luni, a mai informat oficialul european.
”Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată şi rezistentă şi proceduri clare de solidaritate în caz de urgenţă. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenţi, să ne îmbunătăţim pregătirea pentru riscuri şi să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a spus Kadri Simson.
Simson a subliniat o propunere a Comisiei prezentată în decembrie, menită să revizuiască reglementările privind furnizarea de gaze, pentru a îmbunătăţi coordonarea între statele membre în ceea ce priveşte stocarea gazelor.
”Obiectivul este de a permite o utilizare mai eficientă a capacităţilor de stocare şi de a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor. Dar… singura soluţie durabilă pentru dependenţa noastră de combustibilii fosili… este să finalizăm tranziţia verde”, a spus Simson.
SUA caută gaze pentru Europa
Oficialii americani au purtat discuții cu Qatar cu privire la furnizarea de gaz natural lichefiat (LNG) către statele europene în cazul în care o invazie rusă a Ucrainei produce o penurie pe continent.
(Citește și: ”Planuri de urgență pentru furnizarea de gaze în UE, dacă Rusia atacă Ucraina”)
Discuțiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetică Amos Hochstein, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA pentru agenția de presă Reuters.
„Statele Unite au promis că vor sprijini Europa în cazul în care există un deficit de energie din cauza conflictului sau a sancțiunilor care vor fi impuse Rusiei. Amos merge la marile companii producătoare de LNG și la țări precum Qatar pentru a vedea dacă pot ajuta”, a declarat o altă sursă agenției.
Două persoane care cunosc problema au declarat pentru Bloomberg că președintele Joe Biden plănuiește să-i ceară emirului statului din Golf, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, să viziteze Casa Albă, posibil chiar la sfârșitul acestei luni. Acesta a adăugat că întâlnirea dintre Biden și Sheikh Tamim era în lucru de ceva timp.
Germania se declară ”pregătită să discute” despre blocarea Nord Stream 2
Cancelarul Olaf Scholz a semnalat săptămâna aceasta că Germania ar putea fi pregătită să discute despre blocarea aprobării conductei Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze rusesc în Germania, ocolind Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.
O criză a aprovizionării cu gaze în Europa, atribuită pe scară largă livrărilor de gaze insuficiente din Rusia, a determinat creşterea preţurilor la energie în treaga Uniune Europeană. Moscova neagă manipularea livrărilor de gaze.
Statele membre UE achiziționează aproximativ 40% din cantitatea necesară de gaze naturale din Rusia, iar cea mai mare parte trece prin Ucraina.
Qatar este unul dintre cei mai mari producători de LNG, cea mai mare parte a combustibilului fiind vândută în țările din Asia de Est.
Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului.
Preţurile record ale energiei au crescut la niveluri istorice facturile pentru consumatori, precum şi costurile companiilor, şi au stârnit proteste în unele ţări.