marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 noiembrie, 2021

Livrările de gaze rusești prin gazoductul Yamal-Europe sunt dezamăgitoare pentru traderi, deși peşedintele rus Vladimir Putin a promis Europei mai multe gaze începând de luni. Nu a fost rezervată capacitate suplimentară pentru prin licitaţiile de duminică, ca să ajungă o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa, potrivit Bloomberg și Agerpres.

Rusia furnizează o treime din gazele naturale consumate de Europa. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow încă sunt sub nivelul de joi şi la doar o cincime din nivelul normal, conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.


Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat cu 9,7% după ce comenzile de gaze prin conducta Yamal-Europe au rămas luni sub nivelul normal.

Rusia controlează piețele europene de gaze

Chiar dacă fluxurile actualizate ar putea diferi la această oră, datele sunt primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa, spune editorialistul Bloomberg.

„Dacă Rusia face ceea ce a spus Putin că va face, atunci va fi o mare uşurare. Dacă de luni nu va veni o cantitate suplimentară de gaze, vom vedea o creştere semnificativă a preţurilor”, a apreciat Frank van Doorn, director de tranzacţionare la Vattenfall.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Recent, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar „fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor”.


Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonulu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: