marți

24 mai, 2022

Moscova arată pisica: Rusia a redus de câteva săptămâni livrările de gaze naturale către Europa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2021

Rusia a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze naturale spre Europa, potrivit unei analize realizate de serviciul pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS. Declinul a survenit după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat că noi sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gazele naturale ”ca de o armă”.

Controversatul proiect Nord Stream 2 este conceput pentru a livra gaze ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia.

Criticii susţin că gazoctul nu este compatibil cu obiectivele climatice europene, creşte dependenţa regiunii de exporturile ruse de energie şi cel mai probabil va consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.


Reducerile ridică semne de întrebare legate cauzele scăderii şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor naturale, precizează CNBC, preluată de News.ro.

O posibilă cauză: pregătirea livrărilor prin Nord Stream 2

Unii analişti sugerează că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-şi limiteze livrările de gaze naturale către Europa pentru a susţine livările prin Nord Stream 2.

”Asta pentru că Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2 şi speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităţilor de reglementare va fi cât mai rapid posibil „, a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.

„Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat, atunci acest lucru ar putea facilita acest proces”, a adăugat el.


Compania Gazprom a descris luna august drept ”o altă lună” de iarnă pe piaţa gazelor naturale”. O încărcare crescută a sistemului de alimentare cu gaz a coincis cu sezonul tradiţional de întreţinere preventivă programat şi cu pregătirea pentru perioada de toamnă iarnă, ”care nu poate fi întrerupte”, a spus Gazprom.

”Practica ultimilor ani, atât în ​​Rusia, cât şi în Europa sugerează că perioada de iarnă s-a mutat şi în luna martie, de primăvară. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane. Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înţeles de colegii noştri europeni”, a arătat compania, într-un comunicat.

Fluxurile de gaze naturale în cel mai vestic punct al conductei Yamal – o conductă importantă din punct de vedere strategic, de 2.000 de kilometri, care traversează patru ţări: Rusia, Belarus, Polonia şi Germania – au scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august și 49 de milioane de metri cubi pe zi la sfârşitul lunii iulie. Cu mult sub volumul normal de 81 de milioane de metri cubi pe zi.

„Ceva nu e în regulă”

Gazprom îşi foloseşte în mod eficient capacitatea rezervată de conducte către UE, a spus Marzec-Manser, dar o scădere neaşteptată a volumelor la sfârşitul lunii iulie de-a lungul conductei Yamal ”a indicat imediat că ceva nu este în regulă”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.

Fluxurile de gaze naturale către Europa au scăzut din nou la scurt timp după un incendiu la o fabrică de gaze condensate din oraşul Novy Urengoy din Siberia.

Drept urmare, observatorii externi ai Gazprom au monitorizat îndeaproape licitaţiile lunare de capacitate prin Ucraina. Aceste licitaţii sunt văzute pe scară largă ca un semnal cheie pentru piaţă referitor la volumele viitoare, deoarece au loc cu două-trei săptămâni înainte de luna în care sunt livrate gazele naturale.

Un şir de neprezentări la fiecare licitaţie i-a determinat pe analişti să se întrebe dacă lipsa rezervărilor de capacitate prin Ucraina au legătură cu incapacitatea Gazprom de a furniza sau cu refuzul său de a livra.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O altă teorie, deşi analiştii o consideră oarecum mai puţin probabilă, este aceea potrivit căreia Gazprom consideră că nu are nevoie să rezerve capacităţi suplimentare, întrucât gazoductul Nord Stream 2 va fi în curând complet operaţional.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: