miercuri

24 iulie, 2024

9 iulie, 2022

Ucraina a confiscat active în valoare de peste 2,1 miliarde de grivne (71 de milioane de dolari) deținute de compania petrolieră de stat rusă Rosneft, de compania de gaze Gazprom și de compania de energie nucleară Rosatom, a anunțat vineri serviciul de securitate de stat al Ucrainei, SBU, potrivit Reuters.

SBU a precizat că Rusia a folosit o parte din profiturile obţinute din aceste active pentru a pregăti invadarea Ucrainei și pentru a finanța activități de sabotaj și de obţinere de informaţii.

Rosneft și Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters. Rosatom a refuzat să comenteze. Kremlinul nu a comentat imediat declarația SBU.


Ucraina spune că reconstrucția ţării în urma invaziei ruse ar putea costa 750 de miliarde de dolari și că rușii bogați ar trebui să ajute la plata acestei facturi.

Până la sfârșitul lunii iunie, Ucraina a confiscat bunuri în valoare de 31 de miliarde de grivne de la persoane și companii ruse de pe teritoriul său, pe care le acuză de complicitate la război.

Confiscările anterioare au vizat, printre altele, compania petrolieră rusă Tatneft și pe miliardarul rus Mikhail Fridman.

SBU a precizat că lucrează cu poliția, sub îndrumarea procurorilor, pentru a identifica companiile controlate de Rusia, dar şi că au fost făcute încercări de a vinde bunurile confiscate deținute de Rosneft, Gazprom și Rosatom către alți proprietari, dar acestea au fost blocate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: