duminică

21 aprilie, 2024

24 mai, 2022

Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor solicita marți confiscarea bunurilor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei. Solicitarea este conținută de o scrisoare comună redactată luni de cele patru state.

La data de 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma de bani necesară pentru a reconstrui țara după distrugerea provocată de Rusia.

Dar, având în vedere că războiul este încă în plină desfășurare, este probabil ca suma să crească în continuare.

Costurile de reconstrucție și compensarea victimelor trebuie acoperite de Rusia


„O parte substanțială a costurilor reconstrucției Ucrainei, inclusiv compensarea victimelor agresiunii militare ruse, trebuie să fie acoperită de Rusia”, se spune în scrisoare, care urmează să fie prezentată marți miniștrilor de finanțe din UE.

Scrisoarea, citată de Euractiv, mai cere ca blocul celor 27 de națiuni să pregătească noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„În cele din urmă, dacă Rusia nu oprește agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu ar trebui să mai avem deloc legături economice între UE – Rusia, asigurându-ne că niciuna dintre resursele, produsele sau serviciile noastre financiare nu contribuie la funcționarea mașinii de război a Rusiei”, se afirmă în document.

Cele patru state au remarcat că UE și alte țări au înghețat deja active aparținând persoanelor fizice și entităților rusești și aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale. Doar UE a înghețat active în valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro ale oligarhilor și entităților din Rusia și Belarus.


„Trebuie să identificăm acum modalități legale de a maximiza utilizarea acestor resurse, atât pentru a acoperi costurile eforturilor continue ale Ucrainei de a rezista agresiunii ruse, cât și pentru reconstrucția postbelică a țării”, afirmă cele 4 state.

Precizările Comisiei Europene

Comisia Europeană a declarat miercurea trecută că ar putea verifica dacă este posibil să sechestreze activele rusești înghețate pentru a finanța Ucraina în conformitate cu legislația națională și UE, dar nu a menționat nimic despre rezervele băncii centrale a Rusiei.

„Înghețarea activelor este diferită de confiscarea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. „În majoritatea statelor membre, acest lucru nu este posibil și este necesară o condamnare penală pentru a putea fi confiscate bunurilor”, a spus el.

Christian Wigand a precizat că, în cursul acestei săptămâni, Comisia va prezenta câteva propuneri de revizuire și consolidare a normelor UE actuale privind recuperarea prejudiciilor și confiscarea activelor.

„În cazul în care modalitățile legale de confiscare a activelor nu vor fi identificate, acestea ar trebui eliberate numai după ce Rusia compensează Ucraina pentru toate daunele cauzate”, afirmă scrisoarea celor patru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: