joi

25 aprilie, 2024

25 mai, 2022

Comisia Europeană propune miercuri temeiuri legale pentru confiscarea bunurilor oligarhilor ruși înghețate de statele membre.

Un proiect de directivă, consultat marți de Politico, propune stabilirea unui cadru juridic comun în tratarea activelor înghețate în legătură cu infracțiuni cu relevanță în UE, inclusiv stabilirea de noi motive de confiscare. În conformitate cu o directivă separată, care urmează să fie publicată miercuri, țările UE ar trebui să cadă de acord că evitarea sancțiunilor constituie o infracțiune.

Confiscarea este în prezent, în multe țări UE, o decizie de drept penal care are la bază o condamnare. Propunerea Comisiei prevede o nouă posibilitate de confiscare, dacă „instanța națională este convinsă că bunurile în cauză provin din activități infracționale”, fără a necesita o condamnare.


Potrivit proiectului, țările membre ar putea vinde activele înghețate și ar putea cere de la deținătorul de active decontarea costurilor de gestionare a activelor înghețate.

Unele state membre UE, în special țările baltice și Slovacia, au cerut UE o astfel de măsură. Alte state și-au exprimat scepticismul, argumentând că, chiar dacă ar fi convenită și implementată, o astfel de directivă ar genera ani de litigii pentru un câștig relativ mic.

Din păcate, dreptatea morală nu te duce prea departe în dreptul penal”, a spus un diplomat UE.

Calea către înghețarea activelor statului rus – rezervele valutare de aproape 300 de miliarde de dolari deținute de șapte țări care au impus sancțiuni Moscovei – este și mai greu de urmat, deoarece activele unui stat sunt protejate de dreptul internațional.


Ucraina face eforturi pentru acest pas mai radical și unele țări din UE sunt deschise la idee. Comisia, la rândul ei, a spus că explorează această opțiune, dar rămâne precaută. „Tot ceea ce facem trebuie să se bazeze pe statul de drept”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: