marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 decembrie, 2021

Turcia a îndemnat luni Rusia să renunţe la pretenţiile sale „unilaterale”, dacă dorește să depășească impasul în care a ajuns cu puterile occidentale şi NATO pe subiectul Ucraina.

„Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă pentru cele două părţi”, a declarat ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu.

Rusia şi NATO „trebuie să se aşeze la masă cu propuneri pe care cele două părţi să le poată accepta (…) O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fi acceptabilă, indiferent din ce parte vine ea”, a avertizat Cavusoglu, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.


La 17 decembrie, Rusia şi-a prezentat propunerile menite să limiteze drastic influenţa americană şi a NATO în vecinătatea sa, într-un moment în care Moscova este acuzată că pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei, ţară vecină cu care se află în conflict din 2014, când a anexat Crimeea.

Cele două texte prezentate, unul privind NATO şi altul referitor la SUA, prevăd interzicerea oricărei extinderi a alianţei militare – în special către Ucraina – şi înfiinţarea oricăror baze militare americane în această ţară din fostul spaţiu fost sovietic.

Uniunea Europeană şi NATO şi-au reafirmat joi sprijinul faţă de Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică nu a încetat în ultimii şapte ani să denunţe anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi să ceară respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei, afectată de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări, consolidându-şi capacităţile militare la frontierele comune.


Preşedintele Vladimir Putin a declarat duminică, într-un interviu, că reacția Rusiei la o eventuală respingere a cererii sale de garanţii de securitate cu privire la extinderea NATO depinde „de propunerile pe care mi le prezintă experţii noştri militari”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: