joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2017

Comisia Europeană (CE) a deschis „o procedură oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz (TNG), a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

CE va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând normele UE. Sistemul de transport prin magistralele naționale de gaze naturale din România este un monopol operat de Transgaz (TNG).

„Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibile. O piaţă unică europeană a energiei integrată şi competitivă este esenţială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz şi-a folosit în mod abuziv poziţia dominantă prin izolarea pieţei de gaze din România şi prin împiedicarea integrării acesteia în reţeaua europeană de gaze”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei.


România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Olanda şi Marea Britanie) şi „dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră”, spune comunicatul CE. Transgaz nu este partener de exploatare a acestor rezerve, ci doar intenționează să construiască conductele de acces în sistem.

Investigaţia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz (TNG) ar fi elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.

„Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând:

  • taxele pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare;
  • investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum şi
  • argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce priveşte exporturile”, se arată în comunicat.

Dacă este confirmat comportamentul abuziv al Transgaz, acesta „poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenţei şi conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare”, ceea ce „ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România.


Comisia este îngrijorată că, „în ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene”.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016 în România.

„Comisia va efectua acum cu prioritate o investigaţie aprofundată. Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia”, conchide comunicatul.

BRUA și Marea Neagră

Abia în februarie, Transgaz (TGN) a cerut Agenției Naționale pentru Protecția Mediului acordul de mediu pentru construcția conductei de gaze naturale Tuzla – Podișor, care va racorda „zona Țărmul Mării Negre” de gazoductul BRUA.

Solicitarea a fost făcută la aproape un an după ce Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de peste 179 de milioane de euro, pentru ca Transgaz să construiască partea din gazoductul BRUA de pe teritoriul României.

Gazoductul BRUA va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria, și face parte din strategia Uniunii Europene de asigurare a independenței energetice.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: