joi

13 iunie, 2024

18 mai, 2024

Tentativa de asasinat de miercuri de la Handlová, un oraș la aproximativ 180 km de capitală, pe care autoritățile au pus-o pe seama unui lup singuratic, a scos în lumină ceea ce mulți spun că este o criză mult mai amplă într-o societate slovacă afectată de toxicitate si violenta, scrie The Guardian.

Acuzații peste acuzații

La mai puțin de o oră după împușcătură, în timp ce Fico era transportat cu elicopterul la un spital local – sănătatea lui considerată prea critică pentru a fi dus înapoi la Bratisvala pentru tratament – ​​aliații săi s-au grăbit să critice opoziția și elementele societății civile, acuzându-i că au sânge pe mâini.

L’uboš Blaha, vicepreședintele parlamentului și membru înalt al partidului Smer al lui Fico, a spus: „Aceasta este lucrarea voastră. Vreau să-mi exprim dezgustul profund față de ceea ce ați făcut aici în ultimii ani. Voi, mass-media liberală, opoziția politică, ce fel de ură ați răspândit față de Robert Fico? I-ai pregătit ondamnarea.”


Ministrul de interne, Matúš Šutaj Eštok, a avertizat ulterior: „Suntem în pragul unui război civil. Tentativa de asasinat asupra premierului este o confirmare a acestui lucru.”

Criticii lui Fico au spus în schimb că dezbinarea cultivată de prim-ministru și de aliații săi este parțial de vină pentru atac.

Jurnaliștii din țară se tem că atacul ar putea fi folosit ca pretext pentru o represiune împotriva vocilor independente de către un guvern care a fost criticat în trecut că a atacat instituțiile de presă independente și a desființat un parchet special.

”Una dintre cele mai polarizate țări din Europa”

„Slovacia este una dintre cele mai polarizate țări din Europa, cu amenințări regulate la adresa politicienilor”, a declarat Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe și fost consilier al Ministerului de Externe al Slovaciei.


Nič a dat exemplul deciziei primei femei președinte a țării, Zuzana Čaputová, de a nu candida pentru realegere după ce a primit amenințări cu moartea. „Acest lucru nu poate fi văzut ca un incident izolat.”

„Politicienii au aprins flacăra intoleranței de mult timp”

Biografia conflictuală a suspectului din spatele împușcăturii – identificat drept Juraj Cintula, un poet în vârstă de 71 de ani și fost agent de securitate – a generat și mai mult tensiunile în țară.

Fiecare parte a spectrului politic a selectat detalii din trecutul asasinului, alegând indicii care să le susțină narațiunea despre motivul pentru care pensionarul, care anterior nu dăduse semne de violență, l-a atacat pe prim-ministru.

Susținătorii premierului au subliniat pozițiile anti-Fico ale lui Cintula de pe rețelele de socializare și apariția sa recentă la un protest al opoziției. Criticii lui Fico și-au concentrat atenția asupra unei întâlniri din 2016 la care asasinul a participat alături de un grup paramilitar marginal pro-rus, descriindu-l pe trăgător ca fiind un extremist de dreapta.

„Politicienii au aprins flacăra intoleranței de mult timp. Nimeni nu se aștepta ca prim-ministrul să fie împușcat, dar nu s-a întâmplat din senin. Țara merge într-o direcție greșită, e clar”, a declarat pentru The Guardian un locuitor din Handlová.

Violnța, o realitate sumbră a istoriei recente a Slovaciei

Atacul de miercuri este doar cel mai recent, chiar dacă cel mai dramatic, act de violență politică, care devine o realitate sumbră a istoriei recente a Slovaciei.

În 2018, un jurnalist care investiga presupus fraude fiscală care implică oameni de afaceri legați de partidul de guvernământ din Slovacia a fost găsit ucis alături de iubita lui. Dubla crimă a stârnit indignare și a dus la cele mai mari proteste din Slovacia de la căderea comunismului. În cele din urmă, protestele l-au forțat pe Fico să demisioneze.

În 2022, un adolescent radicalizat a împușcat două persoane în fața unui bar gay din Bratislava într-o crimă motivată de ură.

Crizele au extins diviziunile din societate

Observatorii spun că pandemia de Covid a fost cea care a extins mult diviziunile deja existente. Pe măsură ce anumite părți ale societății s-au rvoltat din cauza carantinei impuse de guven, Fico – atunci cotat la sub 10% – s-a reinventat ca sceptic al pandemiei și anti-vaccinist, inflamând sentimente antiguvernamentale cu privire la gestionarea crizei.

Apoi a venit războiul din Ucraina. Sondajele au arătat că slovacii sunt divizați în ceea ce privește atitudinea față de Rusia sau de Ucraina.

Gábor Czímer, jurnalist politic la postul de știri slovac Ujszo.com, a declarat că revenirea lui Fico la putere în 2023 a scos la iveală semne că „societatea slovacă este puternic împărțită în două tabere”, una care este prietenoasă față de Rusia și alta care împinge pentru conexiuni mai puternice cu UE și occidentul.

”Slovacia se remarcă prin violența sa politică, adesea legată de crima organizată”

„Polarizarea experimentată în Slovacia nu este unică, priviți doar la Polonia și Ungaria”, a spus Balázs Jarábik, membru al Institutului de Științe Umane și fost diplomat slovac. „Dar Slovacia se remarcă prin violența sa politică, care a fost adesea legată de crima organizată”.

Balázs Jarábik a mai spus că nu a văzut suficientă „autoreflecție”, de ambele părți ale peisajului politic, care să abordeze cauzele care au dus la tentativa de asasinat.

„Cunoaștem Slovacia din trecut, să vedem ce va fi în Slovacia de mâine”, a spus Milan Nič. O mare parte din răspuns va fi influențată de sănătatea lui Fico.

Balázs Jarábik a spus că, dacă prim-ministrul nu va putea să-și revină complet, i-ar fi dificil actualului guvern să controleze elementele politice mai radicale, în special partidul ultranaționalist SNS care face parte din coaliția tripartită a lui Robert Fico.

„Dar dacă Fico își revine, situația va depinde de lecțiile pe care le va trage din tentativa de asasinat”, a adăugat el.

Jarábik a spus că este greu de prezis ce va face mai departe coaliția de guvernământ a lui Fico. „Pe baza experienței istorice, o astfel de încercare de asasinat va duce puțin probabil la consolidarea societății.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: