marți

28 mai, 2024

15 mai, 2024

UPDATE:
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a ieșit din operație și nu mai este într-o stare care pune viața în pericol după o tentativă de asasinat, a declarat adjunctul său pentru BBC. „Din fericire, din câte știu, operațiunea a decurs bine și cred că în cele din urmă va supraviețui… nu se află într-o situație care îi pune viața în pericol în acest moment”, a declarat miercuri seara viceprim-ministrul Slovaciei Tomáš Taraba.

UPDATE:
Operația la care este supus premierul Robert Fico, la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica, durează de mai bine de 4 ore. Nu se cunosc deocamdată detalii medicale, telefoanele medicilor și ale personalului medical fiind ridicate de serviciul slovac de pază și protecție.

UPDATE:
Premierul slovac Robert Fico era miercuri seară în timpul unei intervenții chirurgicale care durează de trei ore și se află într-o stare extrem de gravă, după ce a fost împușcat și rănit într-o tentativă de asasinat, a declarat miercuri ministrul Apărării Robert Kalinak, citat de Reuters.


UPDATE:
Atacatorul a tras focurile de armă cu o motivație politică clară, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok. El ar fi decis să îl atace pe Robert Fico după alegerile prezidențiale. Într-o înregistrare video cu agresorul, realizată după reținerea sa, acesta spune: ”Nu sunt de acord cu politica guvernului”.

https://twitter.com/Worldsource24/status/1790793250489434485?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1790793250489434485%7Ctwgr%5Ea0d001d668655a4f4d4c38068c7cdc970492e617%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.g4media.ro%2Flive-video-premierul-pro-rus-al-slovaciei-robert-fico-a-fost-impuscat-el-a-fost-transportat-cu-elicopterul-la-spital-in-stare-critica-biroul-premierului-viata-lui-este-in-pericol.html

UPDATE:
Presa slovacă scrie că premierul Fico ar fi fost atins de trei gloante – el fiind împușcat o dată în abdomen și de două ori în mână. Starea lui este gravă.

UPDATE:
Premierul Fico a intrat în operație, medicii au confirmat că a fost împușcat în abdomen.

UPDATE:
Oficialii români au trasmis reacții la atentat.
Klaus Iohannis: ”Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn ferm astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene”
Marcel Ciolacu: ”Profund șocat de veștile care vin din Slovacia. Transmit cele mai sincere gânduri premierului slovac Robert Fico. Asemenea acțiuni extreme nu au nicio justificare și făptașii trebuie trași la răspundere.”


UPDATE:
Parlamentul slovac se adună într-o ședință de urgență.

UPDATE:
Ministerul slovac de interne a confirmat că e vorba de o tentativă de asasinat – premierul Fico a fost atins de cel puțin 2 gloanțe.

*

Informația de bază:

Associated Press citează miercuri rapoarte de presă spun că prim-ministrul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost dus la spital după ce a fost rănit prin împușcare.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost reținut. Premierul Fico urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova.

Potrivit publicației Pravda din Slovacia, premierul a fost împușcat de mai multe ori în piept și abdomen.

Presa locală mai scrie că atacul a avut loc în timp ce premierul slovac se plimba prin mulțime.

Un martor citat de Reuters a spus că a auzit mai multe focuri de armă și apoi a văzut un bărbat arestat de poliție.

Cine este atacatorul

Omul suspectat că a tras asupra premierului slovac este un bărbat de 71 de ani, cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

Bărbatul, identificat sub numele Juraj C., rezident al orașului Levice, este suspectul în cazul tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico, scriu publicațiile slovace Aktuality și Pravda.

Presupusul atacator s-a născut în 1953 și locuiește în Levice de mai mulți ani. Potrivit informațiilor publice, el este unul dintre fondatorii clubului literar Dúha, în cadrul căruia activează din 2005, scrie Pravda.

A scris trei colecții de poezie, iar un roman a fost publicat în 2010. Din 2015, suspectul este membru al Asociației Scriitorilor Slovaci.

În 2016, a intrat în atenția presei când, în calitate de angajat al unui serviciu de securitate privat într-un magazin din Levice, a devenit el însuși victima unui atac.

Știrea se actualizează

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: