18 mai, 2022

Pe fondul prăbușirii importurilor și a unei creșteri relativ stabile a exporturilor către principalii săi parteneri comerciali, Rusia se îndreaptă în acest an către un surplus comercial record, reiese din calculele jurnaliștilor The Economist.

Rusia a încetat să mai publice date lunare privind comerțul exterior, dar cifrele furnizate de principalii săi parteneri comerciali pot oferi indicii. Acestea sugerează că importurile Rusiei s-au prăbușit, în vreme ce exporturile s-au menținut la niveluri similare, generând un surplus comercial record.

În mai, China a raportat că exporturile sale de bunuri către Rusia au scăzut cu peste un sfert în aprilie față de anul anterior, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu peste 56%. Germania a raportat o scădere lunară de 62% a exporturilor către Rusia în martie, în vreme ce importurile din Rusia au scăzut cu 3%.


Adunând astfel de fluxuri ai celor mai mari opt parteneri comerciali ai Rusiei, jurnaliștii The economist estimează că, de la invazia Ucrainei, importurile rusești au scăzut cu aproximativ 44%, în timp ce exporturile sale au crescut cu aproximativ 8%.

Drept urmare, analiștii se așteaptă ca excedentul comercial al Rusiei să atingă niveluri record în lunile următoare.

Specialiștii de la Institutul de Finanțe Internaționale (IFI) consideră că excedentul de cont curent, care include comerțul și unele fluxuri financiare, ar putea ajunge la 250 de miliarde de dolari (15% din PIB-ul de anul trecut) în 2022, mai mult decât dublu față de cele 120 de miliarde de dolari înregistrate în 2021.

Elina Ribakova, economist-șef adjunct la IFI, crede că eficiența sancțiunilor financiare impuse Rusiei de Occident și-au atins limita. Decizia de înăsprire a restricțiilor comerciale ar trebui luată în curând.


Măsurile însă vor produce efecte într-o perioadă mai lungă de timp.

Liam Peach de la capital Economics, o companie de consultanță, spune că și dacă UE își va pune în aplicare propunerea de a interzice petrolul rusesc, embargoul va fi aplicat atât de lent încât importurile de petrol ale blocului din Rusia vor crește în continuare cu circa 19% în acest an. Efectul deplin al acestor sancțiuni se va face simțit abia la începutul lui 2023 – însă până atunci Rusia va fi acumulat miliarde de ruble pentru a-și finanța războiul, avertizează jurnaliștii străini.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: