vineri

20 mai, 2022

UE are nevoie de investiții suplimentare de 195 mld. euro pentru deconectarea energetică de la Rusia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2022

UE va trebui să investească în plus 195 miliarde de euro până în 2027, mai ales în dezvoltarea capacităților de regenerabile, în eficiența energetică și dezvoltarea folosirii sustenabile a hidrogenului, ca să accelereze deconectarea de combustibilii fosili ai Rusiei,spune Comisia Europeană, citată de EFE și Agerpres.

Comisia se referă la „ toate importurile de combustibili fosili din Rusia, gazele naturale fiind cel mai dificil de eliminat”, iar estimarea este din draftul planului „Repower EU„, pe care îl va prezenta săptămâna viitoare.

Documentul mai estimează că UE poate economisi anual 80 de miliarde de euro din importurile de gaze, 12 miliarde euro din cele de petrol şi 1,7 miliarde euro din cărbune.


Separarea de produsele energetice din Rusia va necesita dezvoltarea „la scară largă” a regenerabilelor, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate, stabilirea de achiziţii comune, dezvoltarea industriei hidrogenului, precum şi reducerea consumului de hidrocarburi la transport, industrie şi clădiri.

Mare nevoie de bani pentru tehnologiile eneergetice cheie și pentru rețele

Capacitatea industrială şi investiţiile „în tehnologii cheie, precum cea solară şi eoliană, pompele de căldură şi electrolizoarele”, trebuie să crească, potrivit Comisiei.

Executivul European mai estimează că vor fi necesare investiții de circa 29 miliarde euro în plus pentru ca reţeaua electrică să poată absorbi creşterea generării şi a consumului.


„O reţea energetică a UE cu adevărat interconectată va garanta securitatea energetică pentru toţi”, se adaugă în draftul documentului principal al Planului „Repower EU”.

Planul urmăreşte accelerarea tranziţiei Uniunii Europene spre o economiei fără cărbune şi fără combustibili importaţi din Rusia, ţară împotriva căreia Uniunea Europeană a impus sancțiuni severe după declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: