duminică

14 iulie, 2024

15 mai, 2022

Rusia a transformat intenționat invazia în Ucrainai într-un război al cerealelor, a spus ministrul german de externe Annalena Baerbock (foto), după reuniunea miniștrilor de externe ai G7 din Germania.

„Acțiunile Rusiei au făcut ca livrările să eșueze, prețurile să crească fără măsură (nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume) și la amenințarea foametei”, a spus șefa diplomației germane, citată de CNN.

Annalena Baerbock  a avertizat că „nu trebuie să fim naivi. Acestea nu sunt pagube colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se duce acum”, a adăugat ea.


„Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize, pentru a slăbi în mod deliberat coeziunea internațională împotriva invaziei Rusiei. Foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice și a drepturilor omului” sunt provocate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a spus Baerbock.

Miza este uriașă

Rusia și Ucraina produc împreună aproape 30% din exporturile globale de grâu. Trupele ruse au furat utilaje agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni și au atacat depozitele de alimente cu artilerie, potrivit mai multor surse.

Ministerul Apărării din Ucraina a declarat săptămâna trecută că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele ruse. CNN a urmărit o navă rusă încărcată cu aproape 30.000 de tone de cereale ucrainene, care a fost refuzată în două porturi mediteraneene, înainte de a ajunge în Siria.

„Modul în care acționăm – sau în care nu acționăm, va modela felul în care trăim împreună pentru mulți ani sau poate chiar pentru decenii. De aceea, renunțarea, pasivitatea, ezitarea sau tăcerea nu sunt o opțiune pentru noi”, a  Annalena Baerbock.


Ministrul german de Externe crede că „după ce a trebuit să ia decizii rapide într-un sprint pentru a sprijini Ucraina”, alianța împotiva agrsiunii ruse trebuie să se pregătească pentru „o cursă pe distanțe lungi” pentru „a lupta împotriva acestei crize globale”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: