La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Tensiunile din USL: O cronologie a mizelor pe administrarea deciziilor în guvern

de Claudiu Zamfir 20.5.2013

Criza din USL pe marginea refuzului PNL de a-l exclude pe senatorul Sorin Roșca Stănescu, la insistențele PSD, vine la capătul unui șir întreg de tensiuni acumulate la guvernare, în contextul în care miniștrii liberali s-au văzut cu tot mai puține prerogative în Guvern.
Episodul Sorin Roșca Stănescu e supapa unor contradicții serioase în sânul coaliției de guvernare, iar reacțiile miniștrilor celor două mari partide din USL caută o cale de refulare.

Încă de la formarea Guvernului Ponta II, după câștigarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, relația din USL a fost marcată de divergențe în care au fost angrenate PSD, PNL și PC, UNPR fiind singura care s-a ținut oarecum departe de scandal.

Ultimele două săptămâni, la capătul cărora premierul a forțat ultimativ o poziție defensivă a PNL, sunt doar o fază a disputelor pe modul în care funcționează guvernul și pe accesul membrilor coaliției la decizia efectivă.

Luni, 20 mai 2013 – Premierul Victor Ponta, despre protocolul USL: ”S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm. (…) Protocolul USL e suspendat”.  Cum s-a ajuns în acest punct:

Cronologia tensiunilor PNL-PSD și mizele lor:

 • 9 decembrie 2012. Încă de la închiderea urnelor la alegerile parlamentare au apărut primele disensiuni în Uniune. În seara de 9 decembrie 2012, când deja era clară victoria USL, liderul PSD, premierul Victor Ponta, l-a sunat pe președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a începe negocierile de intrare la guvernare a maghiarilor. ”A confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează”, a relatat Victor Ponta convorbirea cu Kelemen Hunor. A doua, zi, liderul liberal, Crin Antonescu, a arătat că nu s-a discutat în USL cooptarea UDMR la guvernare.

În cele din urmă, ca urmare a opoziției dure a PNL și mai ales a PC,  UDMR nu a mai fost luată la guvernare. Ulterior, Kelemen Hunor a făcut public un acord de colaborare încheiat de USL cu UDMR încă din 1 octombrie 2012, prin care social-democrații se angajau că îi iau la guvernare pe maghiari, după alegeri.

(Descarcă de AICI Acordul USL-UDMR)

Dacă PSD coopta la guvernare UDMR, ar fi obținut astfel un avantaj strategic în cadrul USL, social-democrații putând mai ușor să renunțe la partenerul mai mare din Guvern, PNL.

 • 12 decembrie 2012. Premierul Victor Ponta semnează un acord de colaborare instituțională cu președintele Traian Băsescu. Documentul impus de președinte premierului înainte de a-l desemna a doua oară în funcție, a stârnit nemulțumirea liberalilor, dar mai ales a partenerilor acestora din cadrul Alianței de Centru Dreapta, Dan Voiculescu și Partidul Conservator.

(Descarcă de AICI Acordul de colaborare Victor Ponta-Traian Basescu)

 • 22 decembrie 2012. Guvernul Ponta II a fost învestit, la capătul a două săptămâni de negocieri dure, în care presa a dezvăluit informatii neoficiale potrivit cărora PNL a fost la un pas de a refuza să intre la guvernare, nemulțumit de împărțirea portofoliilor.

Liberalul Radu Stroe a luat Ministerul de Interne, dar fără Administrație, care a plecat la un minister-mamut condus de social-democratul Liviu Dragnea: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Liberalul Relu Fenechiu a luat Ministerul Transporturilor, însă fără autostrăzi, care au fost mutate la social-democratul Dan Șova, ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură și investiții străine.
Liberalul Daniel Chițoiu a luat Finanțele, dar fără Buget, care este în grija ministrului delegat Liviu Voinea (PSD).
Liberalul Varujan Vosganian a primit Ministerul Economiei, dar fără partea de energie și resurse, care i-a fost încredințată ministrului delegat Constantin Niță, social-democrat.

 • 20 ianuarie 2013. Liberalii s-au consolat, totuși, cu faptul că miniștrii delegați nu puteau emite ordine și alte dispoziții decât cu semnătura miniștrilor șefi de portofolii. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, se temeaînsă că în Parlament PSD avea să modifice ordonanța de funcționare a Guvernului, astfel încât miniștrii delegați să capete puteri depline pe domeniilor lor.Temerile lui Varujan Vosganian aveau să fie confirmate în 12 martie, când Senatul, ca for decizional a adoptat modificările la ordonanța Guvernului, acordând miniștrilor delegați putere de decizie fără semnătura miniștrilor titulari de portofolii.

Astfel, social-democratul Constantin Niță a primit putere de decizie deplină în Ministerul Economiei, pe partea de energie, gestionând direct și participațiile statului la marile companii din domeniu. Și funcționând, astfel ca un veritabil Minister al Energiei.

De asemenea, Liviu Voinea a căpătat prerogative de ordonator principal de credite la buget.

Prin urmare, miniștrii liberali au rămas cu disponibilizările din minerit, insolvența Oltchim, privatizarea CFR Marfă, arieratele din companiile de stat și taxele pe care le punte Guvernul, în timp ce social-democrații decid pe bugete, profitabilele companii energetice, resursele minerale, fondurile europene.

(Descarcă de aici Legea care sporește atribuțiile miniștrilor delegați și Tabelul comparativ cu amendamentele)

 • 6 martie 2013. Liberalii l-au primit  în partid pe democrat-liberalul Mihai Stănișioară, fost consilier al lui Traian Băsescu. Decizia  i-a iritat pe social-democrați, care le-au reproșat liberalilor că au cooptat un dușman al USL, fără să-i întrebe și pe ei, prilej pentru PNL să reproșeze PSD cooptarea UNPR la Guvernare.
 • 2 aprilie 2013. Premierul Victor Ponta, care preluase funcția de ministru interimar al Justiției, a făcut propunerile pentru funcțiile de procurori-șefi, printre alții fiind nominalizată și Laura Kovesi la șefia DNA. Social-democratul i-a iritat din nou pe liberali, care considerau că Laura Kovesi este omul lui Traian Băsescu.
  În urma scandalului, PNL a refuzat ostentativ să mai nominalizeze un ministru al Justiției, portofoliu care le revenea prin algoritmul de guvernare. Ministerul a fost adjudecat de PSD. 

(Descarcă de AICI scrisoarea lui Victor Ponta către CSM, privind propunerile de procurori)

 • 30 aprilie 2013. Guvernul a mutat participațiile statului român de la Ministerul Economiei, condus de liberalul Varujan Vosganian, la Departamentul pentru lucrări de infrastructură și investiții străine, condus de social-democratul Dan Șova. Astfel, liberalului Vosganian îi rămâne în subordine vechea societate Minvest Deva, aflată în proces de restructurare și concedieri colective de personal. În schimb, social-democratului Șova îi revine în subordine o nouă companie, denumită Minvest Roșia Montană, care administrează participația de aproape 20% deținută de statul român la compania Roșia Montană Gold Corporation, care dezvoltă proiectul exploatării de aur din județul Alba. De prezizat că mama vitregă a lui Dan Șova, avocata Ana Diculescu-Șova, a acordat asistență juridică inclusiv companiei Roșia Montană Gold Corporation.

(Descarcă de AICI proiectul de hotarare privind Rosia Montana și Nota de fundamentare)

 • 16 mai 2013. Tensiunile din USL ajung la cel mai înalt nivel, când premierul Victor Ponta a amenințat cu ruperea alianței, dacă PNL nu-l excludea pe senatorul Sorin Roșca Stănescu. ”Cred că e cea mai mare criză pe care o are USL de la formare şi, de altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie pentru alţi membri PNL să continue atacul împotriva PSD şi atunci nu putem merge împreună mai departe”, a avertizat Victor Ponta.
  A doua zi, la postul România TV, șeful PSD a continuat: ”Contează atitudinea PNL de a fi solidar, aşa cum suntem şi noi. Guvernarea e mai grea decât Opoziţia şi vreau să ştiu dacă ne putem baza sau nu”.

PNL refuzase să-l excludă din partid pe Stănescu, după ce senatorul acuzase PSD și pe Victor Ponta că ar mușamaliza investigațiile Comisiei parlamentare de anchetă în cazul interceptărilor telefonice efectuate de SRI în dosarul judecătoarei Gabriela Bîrsan.

Senatorii PNL Victor Ciorbea, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu şi Corneliu Dobriţoiu, membrii ai comisiei respective, și-au acuzat colegii social-democrați că încearcă să blocheze ancheta în cazul interceptărilor SRI ale convorbnirilor lui Corneliu Bîrsan, care are imunitate specială, ca jduecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, cei 4 senatori liberali au demisionat din Comisia de anchetă.În plus, cei patru au susținut că gestul lor de a se retrage din comisie a avut și sprijinul președintelui PNL, Crin Antonescu, niciun alt parlamentar liberal nemaidorind să intre în comisie.

Ultima reacție – miniștrii PNL: ”Reforma Sănătății e blocată de Victor Ponta”, ”Ministrul Niță blochează investițiile cu declarații idioate”

Tot în 16 mai 2013, în ședința conducerii PNL, miniștrii liberali și-au criticat dur, folosind și expresii jignitoare, colegii social-democrați. O înregistrare a discuțiilor a fost scăpată în spațiul public, pe un blog, astfel încât miniștrii liberali și-au putut face auzită poziția fără să poată fi acuzați că îi atacă pe premioerul Ponta sau pe miniștrii PSD.

Ministrul Finanțelor, vicepremierul liberal Daniel Chițoiu, a spus despre ministrul delegat pentru Energie, social-democratul Constantin Niță, că acesta a făcut ”declarații idioate”, care au stopat investițiile în energie verde. ”Băncile au stopat orice finanțare și toate proiectele în derulare, ori acest lucru este dezastruos pentru domeniul energetic”, s-a plâns Daniel Chițoiu, potrivit unor înregistrări publicate de site-ul pesurse.ro.

În aceeași ședință, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a plâns că nici colegii ei liberali și nici social-democrații nu o ajută în Guvern. Ea a reclamat faptul că premierul Victor Ponta și ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, au anunțat public majorarea ajutoarelor sociale, fără să se consulte și cu ea. ”Eu știu că domnul prim-ministru a ieșit la TV și a anunțat că se măresc cu 13% în două tranșe, domnul Voinea a ieșit și a spus că se măresc cu 8,4 și cu 4 la anul și atunci eu ce era să fac? Am aflat la TV și am stat toată noaptea să scriu cum s-a spus la TV. Ce puteam să fac pentru că nu am fost consultată când s-a hotărât acest lucru. Dacă domnul prim-ministru și ministrul Voinea au ieșit, eu ce mai puteam să fac? Am stat vineri ca proasta până la 9 seara să fac ordonanța”, a spus ea.

Ministrul liberal al Sănătății, Eugen Nicolăescu, l-a acuzat direct pe premierul Victor Ponta de blocarea reformei în sănătate: ”Vom încerca să introducem la USL un calendar strict pe modul în care vrem să se aplice reforma în sănătate pentru că astăzi și o spun deschis, domnul președinte Antonescu știe, de c.ca 2 luni reforma e blocata de Victor Ponta. Trebuie să o deblocam”.

În aceeași ședință, președintele PNL, Crin Antonescu, a calificat PSD drept aliat al lui Traian Băsescu: ”E limpede, ne aflăm în o cu totul altă situație de cât înainte de 9 decembrie când USL era unul singur si aveam un singur dușman, iar acum acel dușman a devenit aliat pentru partenerul nostru si sa nu spun chiar adversar potențial, dar efortul lor de extindere este văd în această zonă”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.5.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Pneumolog / Grijă, dar nu panică la coronavirus: Gripa a ucis 61.000 de oameni în 2018 și 2019

Vladimir Ionescu

Epidemia de coronavirus, ce a ajuns în Europa, îi îngrijorează în mod firesc pe români, însă nu trebuie creată panică, a declarat la Digi24 Gilda… Mai mult

Stiri

Propunere AAF: Reducere la 1% a impozitului pe câştigurile din fondurile mutuale, pentru atragerea de resurse

Adrian N Ionescu

Ponderea normală a activelor fondurilor mutuale în produsul intern brut (PIB) al României ar trebui să fie dublă faţă de nivelul actual „foarte mic”, de… Mai mult

Stiri

Premierul Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, președintele Iohannis convoacă noi consultări pentru o nouă nominalizare

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că invită partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări politice pentru formarea unui nou guvern. Consultările încep miercuri,… Mai mult

Stiri

Deficit bugetar de 0,04% din PIB în ianuarie

Vladimir Ionescu

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu 7% față de aceeaşi lună a anului trecut, la 27,5 miliarde de lei, în linie… Mai mult

Stiri

România trimite înapoi gunoiul venit din Marea Britanie – doi români și un britanic sunt cercetați

Vladimir Ionescu

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere cu deşeuri din Marea Britanie, aduse în Portul… Mai mult

Stiri

PNL l-a ”trasferat” pe Toma Petcu și pe alți 3 colegi ai săi din ALDE

Razvan Diaconu

Deputatul Toma Petcu (foto), preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu şi fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, a anunţat marți că se alătură… Mai mult

Stiri

Finanțele resping ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult