marți

21 mai, 2024

15 iulie, 2022

Instalațiile de aer condiționat ar urma să oprească răcirea în clădirile publice la 25 de grade Celsius – vara, iar cele de încălzire să nu crească temperatura peste 19 grade – iarna, potrivit recomandărilor pe care Comisia Europeană le va propune țărilor membre, săptămâna viitoare – spune un proiect citat de AFP și Agerpres.

Recomandările fac parte dintr-un set mai amplu de măsuri, care vor fi publicate pe 20 iulie și vor fi discutate la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

Scopul este ca țările UE să reziste mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti şi, eventual, chiar la oprirea lor completă. Măsurile vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.


Ar putea fi economisită o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice.

S-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

(Citește și: Planul de economisire a gazelor în UE pe care îl va propune Comisia”)

Totodată, „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”, subliniază Comisia Europeană.

Cât consumă gospodăriile?

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia „clienţii protejaţi” (gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile, conform legislaţiei UE) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi  „simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă” de penuriile de gaze.


Ca urmare, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze.

Întreruperea brutală a aprovizionării cu gaze „ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale, în special în sectorul chimiei”, avertizează Executivul comunitar.

„Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme”, adaugă Comisia.

Ca să încurajeze această tendinţă, Bruxelles-ul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor.

Comisia Europeană vrea să demareze campanii de comunicare pentru a face ca gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: