Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a enumerat zonele prioritare care ar continua să aibă acces la energie în eventualitatea în care ar exista un deficit severe în aprovizionarea cu gaze în această iarnă, de la gospodării și spitale până la companii farmaceutice și producători de hârtie, transmite Reuters.
Reducerile drastice ale livrărilor de gaz rusesc prin conducta Nord Stream au determinat autoritățile să se pregătească de urgență pentru ceea ce s-ar putea dovedi o iarnă grea.
„Nu putem clasifica fiecare afacere ca fiind importantă din punct de vedere sistemic”, a declarat Klaus Mueller, șeful Agenției Federale de Rețea din Germania, pentru grupul media Funke.
„Produsele și serviciile de divertisment vor fi mai puțin importante… Piscinele în mod clar nu sunt esențiale și nici fabricarea de biscuiți cu ciocolată”.
Deși gospodăriile sunt o prioritate, Mueller nu a exclus posibilitatea întreruperi de aprovizionare. „Dacă vine vorba de raționalizare, va trebui să reducem mai întâi consumul industrial”, a spus el.
„Pot garanta că vom face totul pentru a evita ca gospodăriile private să rămână fără gaz. Dar am învățat din criza coronavirusului că nu ar trebui să facem promisiuni pe care nu suntem siguri că le vom putea ține”, a precizat oficialul.
Consumatorii industriali vor fi prioritizați în funcție de impactul comercial, economic și social al unor potențiale întreruperi de curent, a spus Mueller, adăugând că hârtia va rămâne crucială deoarece este folosită de presă și de industria farmaceutică pentru ambalarea medicamentelor. „Libertatea presei este un drept important: într-o urgență legată de gaze ar exista o cerere extrem de mare de informații”, a spus el.
Rusia susține că dificultățile tehnice rezultate în urma sancțiunilor occidentale ar fi de vină pentru înjumătățirea debitelor de gaze prin conductele Nord Stream, în ultimele săptămâni. Oficialii germani susțin că acestea sunt represaliile Kremlinului la sancțiunile impuse de Vest.
Măsuri similare, discutate și în Elveția
Companiile din Elveţia ar urma să fie la rândul lor afectate de o eventuală raționalizare a energiei, a anunțat ministrul elvețian al Energiei, Simonetta Sommaruga, avertizând că executivul nu poate garanta că va exista o cantitate suficientă de gaze pentru toată lumea, transmite Reuters.
Gazele asigură circa 15% din energia de care au nevoie gospodăriile și companiile din Elveția.
Aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea locuințelor, restul în industrie, servicii și transporturi, conform datelor guvernamentale. Totuși, țara este dependentă de importurile de gaze și petrol.
”De aceea, nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toți”, a declarat Sommaruga, pentru publicația elveţiană SonntagsZeitung, relatează Reuters
***