14 iulie, 2022

Comisia Europeană va publica, în 20 iulie, planul prin care propune statelor UE să lanseze stimulente financiare pentru companii ca să economisească gazele naturale. De asemeni, planul va conține recomandări pentru folosirea ajutoarelor de stat pentru centralele energetice care trec la alte surse de producție, potrivit unui proiect consultat de Reuters.

Comisia încearcă să pregătească țările UE pentru noi scăderi ale livrărilor de gaze ruseşti – scenariu despre care şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Gerogieva, a avertizat miercuri că ar putea declanșa recesiunea în Europa.

Măsurile destinate industriei ar putea include licitaţii prin care marile companii ar primi compensaţii pentru reducerea consumului de gaze, potrivit proiectului, care ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat.


Guvernele ar trebui să decidă ordinea în care vor impune anumitor companii să se oprească în cazul unei situaţii de urgenţă în aprovizionare.

(Citește și:Planul german: Cine ar avea asigurat accesul la gaze în eventualitatea unei penurii”)

Decizia respectivă ar trebui să ia în considerare cât de esenţiale sunt serviciile unei întreprinderi şi modul în care oprirea activității acesteia ar afecta lanţurile de aprovizionare.

Economisire și stocare pentru la iarnă

Prin măsurile propuse acum, UE îşi propune să acumuleze o cantitate cât mai mult gaze în depozite şi să creeze un tampon de aprovizionare pentru iarnă, când cererea pentru încălzire va atinge cotele maxime.

În prezent, depozitele de gaze aflate din UE  sunt  62% pline, mult sub ținta  de 80% din capacitate stabilită la Bruxelles și care ar trebui atinsă până în noiembrie.


Gospodăriile sunt considerate „clienţi protejaţi” conform legislaţiei UE, ceea ce înseamnă că ar fi ultimele afectate de raţionalizarea gazelor.

Guvernele ar putea impune limite obligatorii de încălzire sau răcire altor consumatori, cum ar fi clădirile de birouri sau centrele comerciale, dacă se va înregistra o penurie gravă de gaze, mai spune proiectul citat.

„Prin acţiunea comună timpurie la nivelul UE, în acest moment critic al procesului de umplere a depozitelor, se va reduce nevoia unei posibile şi mai dureroase reduceri a cererii mai târziu în timpul iernii”, spune documentul citat.

Înainte de declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, UE importa din Rusia 40% din necesarul său de gaze.

Ponderea a scăzut până sub 30% din media perioadei 2016-2021.

Moscova a redus sau chiar a oprit livrările de gaze către 12 țări din UE de la începutul războiului. Mai nou, Rusia condiționează reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, abia intrat într-o revizie programată, de furnizarea unor turbine.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: