joi

28 martie, 2024

cei mai mari producători de semiconductori

29 ianuarie, 2023

Japonia și Țările de Jos vor restricționa exporturile de echipamente de fabricare a semiconductorilor către China după ce au ajuns la un acord cu SUA, menit să îngreuneze obiectivele Beijingului, de dezvoltare a unor arme avansate, transmite Financial Times.

Mai multe persoane cu cunoștințe despre înțelegerea trilaterală au precizat că statele au ajuns la un acord vineri, după o rundă finală de discuții la nivel înalt la Casa Albă. Acordul vine la trei luni după ce Washington a impus controale unilaterale la export, care interzice companiilor americane să vândă echipamente avansate de fabricare a cipurilor grupurilor chineze.

Casa Albă a refuzat să comenteze informația. Acordul marchează o etapă semnificativă în eforturile SUA de a colabora cu aliații pentru a împiedica eforturile Chinei de a-și dezvolta industria semiconductoarelor.

(Citește și: ”Analiză FT: Cât și pe cine costă interdicțiile impuse de SUA producătorilor chinezi de semiconductori”)


Negocierile au durat circa doi ani. SUA s-au confruntat cu rezistență, deoarece Țările de Jos și Olanda erau îngrijorate de efectul pe care acordul l-ar putea avea asupra companiilor lor de instrumente de fabricare a cipurilor, în special ASML în Țările de Jos și Tokyo Electron și Nikon în Japonia.

În octombrie, SUA a anunțat controale ample la export, care au fost concepute pentru a complica eforturile Chinei de a obține sau de a dezvolta semiconductori avansați care să fie utilizați la supercalculatoare și alte aplicații militare, cum ar fi inteligența artificială, modelarea armelor nucleare și armele hipersonice.

Companiile americane care domină industria, Applied Materials, Lam Research și KLA, au fost îngrijorate de efectele disproporționate ale restricțiilor, care nu afectau la vremea respectivă competitorii globali.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: