miercuri

8 mai, 2024

21 octombrie, 2020

Emisiunea de eurobonduri a UE, în valoare de 17 miliarde de euro, a fost suprasubscrisă marți de aproape 14 ori, cererea fiind de 233 de miliarde de euro. Vânzarea marchează apariția pe piața financiară europeană a unuia dintre cei mai importanți jucători și a unui nou activ sigur, ce are asociat un rating de credit AAA, scrie Bloomberg.

Pe 7 octombrie, Uniunea Europeană anunța un plan amplu de emisiune de obligațiuni, al cărui scop era finanțarea, pe de o parte, a programului SURE, prin care statele membre pot beneficia de credite pentru protejarea locurilor de muncă amenințate de pandamie.

Pe de altă parte, emisiunile vor finanța fondul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, scrie Bloomberg.


Prin intermediul emisiunii anunțate marți, blocul european va finanța o cincime din programul SURE pentru susținerea joburilor, în valoare de 100 de miliarde de euro.

Planul de împrumuturi al UE va continua în acest an și este de așteptat să fie bine primit de investitori. John Taylor, director de investiții al AllianceBernstein, a comentat pentru Bloomberg că Banca Centrală Europeană ar putea absorbi de una singură 50% din valoarea emisiunilor.

Investitorii sunt cu ochii pe programul de relaxare cantitativă al BCE și se așteaptă ca acesta să fie extins”, a declarat Taylor.

Bondurile UE ar putea rezolva problema statelor aflate într-o situație vulnerabilă

​​​​​Nu se cunoaște încă randamentul asociat bondurilor europene, dar acesta ar putea fi similar cu cel al certificatelor de trezorerie din Franța, considerate un refugiu relativ sigur la nivel de regiune, estimează specialiștii. Randamentul oferit de Franța pentru bondurile la zece ani este de minus 0,33%.


Dacă aceste niveluri de randament ar fi extinse la scală largă pentru bondurile emise de blocul comunitar, atunci s-ar putea rezolva o mare problemă cu care se confruntă spațiul european: aceea că statele cele mai îndatorate din regiune se împrumută la cele mai mari costuri, scrie Bloomberg.

(Citiți și: ”Analiză / Radu Crăciun: Potopul banilor tipăriți – De la bezna din piețe spre un alt fel de socialism”)

Planul de achiziții de active al BCE și perspectivele bune pe care le ridică fondul de redresare au rezolvat, temporar, această problemă. Astfel, în prezent, randamentele bondurilor pe zece ani emise de Spania și Portugalia sunt ușor peste 0%, iar cele asociate certificatelor de trezorerie italiene au ajuns săptămâna trecută la un minim istoric. Chiar și Grecia, piață under investment grade, se împrumută la sub 1%.

UE ar putea deveni unul dintre cei mai mari emitenți de eurobonduri, pe termen lung

Inițiativa UE de a se împrumuta pentru a face față crizei generate de coronavirus este de așteptat să se permanentizeze odată cu trecerea timpului, este de părere Peter de Coensel, director de investiții la Degroof Petercam Asset Management SA din Brussels.

Problema cu care se va confrunta UE va fi însă aceea de a a găsi o piață financiară suficient de adâncă pentru planul amplu de împrumuturi, consideră analistul.

Perspective de apreciere pentru euro

Emisiunile de obligațiuni vor conduce la creșterea încrederii investitorilor în stabilitatea și activele blocului european, a declarat pentru Bloomberg Peter Chatwell, directorul de strategie al Mizuho International Plc. Acesta estimează că un euro va fi cotat la 1,3 dolari în 2021, maximul ultimilor 6 ani.

„Moneda euro este extrem de ieftină în prezent, ținând cont că spațiul european și-a îmbunătățit politica fiscală și există chiar o pseudo-uniune fiscaăl, că banca centrală înțelege în sfârșit importanța pe care politica monetară o are în reducerea dezechilibrelor zonei euro și că piața de bonduri este în creștere”, a mai comentat Chatwell.

Anul viitor, Uniunea Europeană va emite obligațiuni în valoare de 200 de miliarde de euro, devenind unul dintre cei mai importanți jucători la nivel european. Până acum, Uniunea Europeană a emis bonduri în valoare de 50 de miliarde de euro, majoritatea banilor fiind utilizați pentru a acorda împrumuturi Irlandei și Portugaliei, în timpul crizei datoriilor suverane.

„Nu doar că investim miliarde de euro pentru a salva locurile de muncă și pentru a reduce impactul pandemiei la nivel social, dar facem acest lucru și apelând la o emisiune de bonduri sociale. Aceasta le va permite investitorilor să contribuie la eforturile noastre”, a declarat Ursula von der Layen, șefa Comisiei Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: