miercuri

24 aprilie, 2024

7 octombrie, 2021

valeriu gheorghita coordonator campanie nationala vaccinare covid

România se află într-o situație complicată și la fel de dramatică precum cea în care s-a aflat Italia l-a debutul în Europa al pandemiei de Covid-19, când pacienții infectați cu noul coronavirus erau tratați în corturi, a declarat joi coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă România poate fi comparată cu Italia din aprilie – mai anul trecut, președintele CNCAV a răspuns: „Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele, unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli – urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”.

Situația este extrem de complicată, a mai spus el, care a explicat că spre deosebire de Italia în primul val, România se confruntă acum cu o tulpină mult mai agresivă a SARS-CoV-2, cea britanică:


„Este o situaţie extrem de complicată. Valul 4 este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta, care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr foarte mare de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm”.

Apelul lui Valeriu Gheorghiță:

Fiecare persoană care azi se vaccinează va lăsa un pat liber în spital, un loc liber la ATI. Vă rog să aveți încredere în noi, în medici.

În Marea Britanie, datele recente publicate de institutul de sănătate publică ne arată că prin vaccinare s-au evitat peste 127 mii de morți, peste 250 de mii de internări și peste 24 de milioane de infectări.

Acesta este beneficiul vaccinării.Nu ne poate salva nimeni de această situație extrem de complicată, în afară de noi. Nu trebuie să mai fim dezbinați, polarizați, acuzați, ci să acordăm încredere în știință și în medici (…)


Putem crește cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi așa câștigată.

Dragi români, va rog să aveți încredere în noi, în medici, indiferent de situația pe care o avem azi în România.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat 328 de pacienți cu Covid-19 decedați în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr zilnic înregistrat în România de la izbucnirea pandemiei.

România a înregistrat miercuri 328 de decese Covid-19, fiind astfel statul UE cu cele mai multe persoane decedate în 24 de ore și ocupând locul cinci, la nivel global, la acest indicator, după SUA (2.102), Rusia (929 decese) și Mexic (790), conform worldometers.

Raed Arafat spune că sistemul a intrat în paradigma medicinei de dezastru

Raed Arafat a explicat miercuri seara decizia de a se ordona suspendarea internărilor și intervențiilor non-urgente timp de o lună spunând că acum sistemul funcționează pe baza manualului de medicină de dezastre.

Acesta a susținut că suspendarea internărilor nu reprezintă o închidere a spitalelor sau a serviciilor ambulatorii, ci doar o prioritizare a resurselor – un principiu cunoscut în domeniul medicinei de dezastre.

„Mai vreau încă o dată să subliniez anumite aspecte în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în ceea ce privește cazurile elective. Din nou vreau să subliniez ceea ce am zis la briefing, ordinul nu închide spitalele, nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nu sunt menționate în ordin.

Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive”, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Pentru a treia zi consecutiv, în spitalele din România nu mai exista joi niciun pat liber în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid-19.

În spitale erau internate joi 14.943 persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 1.556 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 417 sunt minori, 395 fiind internați în secții și 22 la ATI.

Valeriu Gheorghiță: Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare

Valeriu Gheorghiță a recunoscut joi că ridicarea restricțiilor a avut repercusiuni asupra vaccinării și respectării măsurilor de prevenire a epidemiei rămase în vigoare:

Referindu-se la evoluția campaniei de vaccinare și scăderea ritmului de vaccinare vara, Gheorghiță a afirmat că sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns aici: „Vorbim de un procent mare de persoane ezitante, procent de persoane pentru care informațiile false transmise au avut un impact. Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare. Cu atât mai mult cu cât situația epidemiologică era una foarte bună.”

Vaccinarea s-a prăbușit însă înainte de venirea verii, în aprilie deja se estima că luna mai va fi ultima cu cozi la centrele de imunizare.

Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum

În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:

„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”. Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.

În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: