vineri

29 martie, 2024

13 septembrie, 2021

Experții avertizează că este probabilă depășirea, în prima parte a lunii octombrie, a vârfurilor de aproximativ 10.000 de cazuri zilnice din valurile 2 și 3 ale epidemiei de Covid-19.

Cazurilor noi de îmbolnăvire raportate luni a fost de 1.849, cel mai mare înregistrat pentru zilele de luni din al 4-lea val al epidemiei de SARS-CoV-2 și cu aproximativ 80% peste cel din urmă cu o săptămână (pe 6 august au fost anunțate 1.035 diagnosticări în 24 de ore).

În unitățile de profil se află 5.288 de persoane (cu mult pentru maximum 4.000 internări estimate de guvernanți în vârful acestui val), dintre care 633 de persoane sunt tratate în secțiile de Terapie Intensivă (ATI), adică se află în stare gravă.

Din totalul pacienților internați, 162 sunt minori, 152 fiind internați în secții și 10 la ATI.

Până acum în România au fost confirmate de la izbucnirea pandemiei 1.122.653 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar dintre acestea, 1.065.989 au fost declarate vindecate.

Până luni, 35.036 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS- CoV-2 au decedat.

UBB: Incidendența din Cluj Napoca, în varianta pesimistă, ar putea ajunge la 10 la mie, până la 1 octombrie. Școlile ar putea trece în online pe 27 septembrie

Universitatea Babeș-Bolyai a realizat săptămâna trecută o previziune a ratei de incidență a cazurilor noi de coronavirus la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cu scenarii ce se bazează pe variante diferite ale ratei de reproducere a noului coronavirus (R).


După numai două săptămâni de la începerea, cu festivități aprobate de ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, a noului an din învățământul preuniversitar, școlile ar putea trece în online.

Conform reglementărilor în vigoare, școlile dintr-o localitate trec în sistem online după depășirea incidenței de șase cazuri la 1.000 de locuitori, rată cumulată în 14 zile.

Anul școlar 2021 – 2022 a început online în 12 localități.

Scenariile pentru Cluj Napoca:

  • Conform scenariului de bază al previziunii, care are drept fundament o valoare constantă a ratei de reproducere a virusului în luna septembrie (având la bază ipoteza conform căreia virusul se va răspândi cu aceeași „viteză” pe parcursul întregii luni septembrie ca și la finalul lunii august), rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie.
  • Pornind de la contagiozitatea mai ridicată a variantei Delta a virusului, scenariul pesimist construit de cercetătorii UBB-FSEGA, având la bază continuarea trendului crescător al ratei de reproducere, prevede posibilitatea existenței unei rate de incidență de 7,7 la mie până în data de 27 septembrie, urmând ca această valoare să treacă de pragul de 10 la mie până începutul lunii octombrie.

Recomandările: Condiționarea de vaccinare a accesului la anumite servicii


Comunicatul UBB conține și o declarație a conf.univ.dr. Răzvan V.  Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB recomandări pentru guvernanți, cu câteva recomandări pentru guvernanți:

Ceea ce reiese destul de clar din aceste previziuni este că avem nevoie urgent de măsuri adiționale, precum o redinamizare a vaccinărilor, pentru a preveni o nouă răspândire accelerată a virusului.

Spre exemplu, observând modelul american de gestionare a pandemiei în această perioadă, autoritățile românești ar putea oferi posibilitatea universităților de a alege, în anumite situații, dintre mai multe opțiuni disponibile, și pe cea a condiționării prezenței fizice a studenților și angajaților în campusul universitar de prezentarea unui certificat de vaccinare.

Mai mult de atât, conform unor practici internaționale actuale, o condiționare similară a accesului la anumite servicii, precum accesul în mall-uri sau restaurante, ar putea reprezenta un instrument suplimentar care să contribuie la evitarea celor mai pesimiste scenarii din previziunea noastră.

Octavian P. Jurma: 

În opinia lui Octavian P. Jurma, medic specializat în neuroștiințe, consideră că este posibil ca sâmbăta următoare, 18 septembrie, să se ajungă la 4.000 de noi cazuri în 24 de ore. Într-o analiză postată pe Facebook, acesta scrie că pragul de 10.000 va fi lăsat în urmă la începutul lunii octombrie:

Prognoza de 7,500 de cazuri noi pe zi, 1,000 de internari la ATI, 10,000 de internari in spitale si 100 de decese zilnic pentru finalul lunii a devenit optimista. Pe zi ce trece ne incadram tot mai mult in scenariul pesimist al valului 2 ca numar de cazuri dar cu o rata mai mare de cazuri grave si decese la adulti si la tineri.

Suntem deja departe de prognoza cea mai pesimista a guvernului, de 1,500 de cazuri pe zi si 4,000 de internati in spitale.

Acum, probabilitate ca vom depasi inca din prima jumatate a lunii octombrie maximele valurilor 2 si 3, de 10,000 de cazuri pe zi, 15,000 de oameni internati in spitale, 1,500 de pacienti la ATI si 250 de decese pe zi, este mare.

Dupa acest varf urmeaza abisul scenariului de cosmar, pe care il puteti intui din prognoza peste 6-7 saptamani (dupa istoric) unde gasim valori de peste 15,000 de cazuri pe zi. Evitarea acestui scenariu depinde integral de masurile care se vor lua pana la finalul lunii septembrie [preventie activa] si/sau de rezerva necunoscuta de persoane susceptibile la infectie [lipsa masuri de limitare]. (…)

Vedem ca desi raportul ATI/Cazuri noi (CAR) este ceva mai scazut decat in 2020 (lucru normal in faza ascendenta), raportul AIR (ATI/Internari) se mentine de 2x mai mare chiar si in faza puternic ascendenta, ceea ce confirma inca odata ca boala provocata de Delta este de 2x mai grava decat cea provocata de tulpina ancestrala si Alpha.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: