marți

30 aprilie, 2024

21 august, 2023

Blocul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va încerca la summitul care va începe marți la Iohannesburg (Africa de Sud), șă demareze acceptarea de noi membri pentru a își consolida puterea globală, o reformă dorită în principal de președintele chinez Xi Jungping, și susținută de Rusia și Africa de Sud. Vor fi de asemenea discuții privind accelerarea procesului de dedolarizare, parțial prin creșterea utilizării monedelor naționale în schimburile comerciale dintre ele, potrivit unui draft al agendei discuțiilor consultat de Bloomberg.

Principalele puteri emergente la nivel mondial au reclamat de ani de zile că sunt date de o parte de către națiunile bogate. Acum, văd ocazia de a-și lansa cea mai ambițioasă încercare de schimba acest status quo și să pună bazele unei organiozații care să concureze cu clubul statelor bogate.

Există două deziderate, cel puțin teoretice, ale blocului: o monedă comună și extinderea blocului. Sunt teoretice pentru că există fracturi în cadrul blocului, privind atingerea acestor ținte.

Transformarea BRICS într-o alianță politică


BRICS nu a reușit până în prezent să-și transforme puterea economică în creștere într-o putere politică semnificativă de când a început să organizeze summituri în urmă cu 15 ani. Dar diviziunea actuală a ordinii mondiale pe fondul creșterii fricțiunilor dintre SUA și China și diviziunile legate de invazia Ucrainei de către Rusia oferă o nouă deschidere pentru ca aceasta să devină o voce mai puternică a Sudului Global și, potențial, să concureze SUA și aliații săi.

 „Vrem să facem BRICS foarte puternic din punct de vedere politic, foarte puternic din punct de vedere financiar”, a declarat președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Summit-ul din acest an ar putea iniția prima extindere a blocului de când Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010. Pe lista potențialilor candidați se află Indonezia și Arabia Saudită, precum și Emiratele Arabe Unite, Algeria și Egiptul. Însă India inistă ca procesul să fie gradual.

Un grup extins ar reprezenta aproximativ jumătate din producția globală până în 2040, arată estimările Bloomberg Economics, dublul ponderii Grupului celor șapte, o inversare față de începutul acestui secol. Un BRICS mai mare ar reprezenta aproape jumătate din populația globală, în creștere față de 42% în prezent, potrivit Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud la BRICS.


„Aceste țări au crescut din punct de vedere economic, și-au exprimat îngrijorările, acum sunt capabile să ofere alternative dacă vocile lor sunt auzite”, a declarat Karin Vazquez, profesor asociat la Universitatea Globală O.P. Jindal din India.

Dezidratele și fracturile în cadrul blocului

Până în prezent, diviziunile profunde dintre membri săi au limitat capacitatea blocului în care deciziile se iau prin consens de a-și spori influența asupra instituțiilor internaționale precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială sau Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. O bancă de dezvoltare înființată de BRICS a aciordat credite în valoare de doar 32,8 miliarde de dolari în opt ani de funcționare, o mică fracție din sumele împrumutate de FMI și Banca Mondială în aceeași perioadă. Sugestiile ca blocul să adopte o monedă comună nu au dus deocamdată la un rezultat concret.

În plus, economiile Braziliei, Africii de Sud și Rusiei au avut toate performanțe slabe, iar cea a Chinei încetinește semnificativ.

Un indice ponderat în funcție de capitalizarea bursieră a piețelor de acțiuni ale celor cnici state membre BRICS arată o creștere din 2009 până în prezent de 81%, în comparație cu majorarea cu 379% a indicelului S&P 500 al bursei de la New York. Dacă se ia în considerare și deprecierea monedelor naționale în aeastă perioadă în raport cu randamentul dolarului american, lucrurile stau și mai rău pentru piețele emergente.

Președintele rus Vladimir Putin nu participă la summitul din acest an, deoarece se confruntă cu un mandat de arestare pentru crime de război emis de Curtea Penală Internațională. El va participa de la distanță, prin teleconferință.

Summitul îi va oferi o altă oportunitate de a prezenta narațiunea sa despre invazia Ucrainei direct liderilor din Sudul Global, dintre care mulți au simpatizat cu relatările sale în trecut. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au fost precaute în a lua în mod deschis partea Rusiei în război, dar nici nu au fost dispuse să se alieze cu Occidentul pentru a se opune.

BRICS și Sudul Global

În timp ce Uniunea Europeană consideră BRICS în primul rând un forum de discuții – care ar putea fi slăbit mai degrabă decât consolidat prin expansiune – capacitatea lui Putin de a folosi grupul ca platformă internațională reprezintă o îngrijorare, a spus un oficial al UE care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să comenteze public.

Blocul a fost o „mare dezamăgire”, a spus Jim O’Neill, fostul economist șef al Goldman Sachs Group Inc., care a inventat acronimul BRIC în 2001 pentru a evidenția creșterea lor globală. „China și India rareori cad de acord asupra unui subiect, ceea ce este o problemă fundamentală.”

Cele mai populate două națiuni ale lumii sunt blocate de ani de zile într-o dispută privind granița comună. Totuși, comandanții militari ai celor state au convenit săptămâna trecută să conlucreze pentru atenuarea diferendelor dintre ei, deschizând ușa negocierilor dintre Xi și premierul indian Narendra Modi.

China vrea supremația Sudului Global

India se teme că extinderea BRICS va transforma grupul într-un purtător de cuvânt al Chinei, în timp ce Brazilia este, de asemenea, îngrijorată de îndepărtarea de Occident, potrivit oficialilor familiarizați cu negocierile interne ale blocului. Dar ei sunt conștienți că trebuie să admită noi membri, chiar dacă insistă pentru ajungerea la un acord privind regulile și criteriie de admitere.

„De la înființarea BRICS, China a devenit nu numai mai agresivă la nivel regional sau chiar de-a lungul graniței cu India, dar vrea să devină purtător de stindard pentru Sudul Global”, a declarat Katherine Hadda, un fost diplomat american de rang înalt care acum conduce studiile de politică SUA-India la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. „India eviddent că nu vrea asta”.

Întâlnirea din această săptămână găzduită de președintele sud-african Cyril Ramaphosa va fi primul summit BRICS în care liderii se vor întâlnii față în față după pandemie, iar Lula, Xi și Modi și-au confirmat participarea. Șefii de stat din peste 30 de state africane, împreună cu alții din Sudul Global, vor participa în calitate de observatori, iar peste 20 de națiuni și-au exprimat oficial interesul de a deveni membre ale organizației. Cei cinci lideri ai blocului vor decide cine se poate alătura și când, cu consensul fiind realizat în mare parte asupra unei politici de admitere de noi mmebri, potrivit Sooklal.

„Atractia BRICS este că este condusă de statele din sud și, prin urmare, este văzută ca o modalitate simbolică de respingere a conducerii occidentale”, a spus Robert Schrire, profesor de politică la Universitatea din Cape Town. „Acest simbolism, mai degrabă decât orice așteptare a câștigurilor economice, este cel care motivează dorința celor care doresc să se alăture blocului.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dupa ce Europa si lumea sta pe un butoi de pulbere din cauza Rusiei , ar fi culmea sa mai fie aprins un fitil in Asia si Africa ca dicatori exista si acolo ( deocamdata doar unul este vanat de Curtea Penala Internationala ).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dupa ce Europa si lumea sta pe un butoi de pulbere din cauza Rusiei , ar fi culmea sa mai fie aprins un fitil in Asia si Africa ca dicatori exista si acolo ( deocamdata doar unul este vanat de Curtea Penala Internationala ).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: