miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iunie, 2023

Miniștrii de externe BRICS au afirmat joi ambiția blocului lor de a rivaliza cu puterile occidentale, dar discuțiile lor din Africa de Sud au fost umbrite, scrie Euractiv, de interesul privind prezența președintelui Rusiei la summit-ul din august din Africa de Sud.

Ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a declarat că țara ei analizează opțiuni în cazul în care Vladimir Putin, subiectul unui mandat de arestare pentru crime de război emis de Curtea Penală Internațională (CPI), va veni la summitul BRICS de la Johannesburg.

Africa de Sud urmează să definitiveze poziția oficială față de mandatul de arestre a lui Putin emis de CPI

În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar trebui, teoretic, să-l aresteze pe Putin, iar Naledi Pandor a fost bombardată cu întrebări e acest subiect, când a sosit pentru o primă rundă de discuții cu reprezentanți din Brazilia, Rusia, India și China.


„Răspunsul este că președintele (Cyril Ramaphosa – n. red.) va indica care este poziția finală a Africii de Sud. În prezent, o invitație a fost trimisă tuturor șefilor de stat din BRICS”, a spus oficialul.

La o conferință de presă mai târziu, miniștrii au ocolit un val de întrebări despre problema lui Putin.

CPI l-a acuzat în martie pe Putin de crima de război de deportare forțată a copiilor de pe teritoriul ocupat de ruși din Ucraina. Moscova neagă acuzațiile. Africa de Sud îl invitase pe Putin în ianuarie la summit-ul BRICS.

Putin nu a confirmat o vizită în Africa de Sud, Kremlinul spunând doar că Rusia va participa la „nivelul potrivit”.

Preocupare pentru consolidarea influenței BRICS


Miniștrii au căutat să-și concentreze atenția asupra ambiției lor de a-și consolida influența într-o lume multipolară.

Subrahmanyam Jaishankar din India a vorbit despre concentrarea puterii economice despre care a spus că „lăsă prea multe națiuni la cheremul a prea puține” și despre necesitatea de a reforma procesul decizional global, inclusiv de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

„Modurile vechi nu pot aborda situații noi. Suntem un simbol al schimbării. Trebuie să acționăm”, a spus el.

Blocul a lansat o nouă bancă de dezvoltare în 2015, iar Naledi Pandor a spus că un director executiv al băncii a informat despre „potențiala utilizare a valutelor alternative la actualele monede tranzacționate la nivel internațional”.

Ea a spus că scopul este „să ne asigurăm că nu devenim victime ale sancțiunilor care au efecte secundare asupra țărilor care nu au nicio implicare în probleme care au condus la acele sancțiuni unilaterale”.

Șase candidați la extinderea BRICS

Miniștrii au discutat, de asemenea, planurile de admitere potențială de noi membri în club. Naledi Pandor a spus că este nevoie de mai multă muncă pentru a face acest lucru posibil și ea speră că un raport pe această temă va fi gata până la summitul din august.

Viceministrul Chinei, Ma Zhaoxu, a declarat că țara sa este fericită cu privire la perspectiva aderării mai multor țări la BRICS, deoarece aceasta ar crește influența blocului și îi va oferi mai multă putere pentru a servi interesele țărilor în curs de dezvoltare.

Blocul BRICS „a fost incluziv… în contrast puternic cu cercul restrâns al unor țări, așa că cred că extinderea BRICS va fi benefică țărilor noastre”, a spus el.

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, și omologul său saudit, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, au fost prezenți ambii la Cape Town pentru a participa la întâlnirea BRICS, care continuă vineri.

Cele două țări, alături de Venezuela, Argentina, Algeria și Emiratele Arabe Unite, sunt printre cele care fie au solicitat oficial să adere la BRICS, fie și-au exprimat interesul, au spus oficialii.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: