Obligațiunile guvernamentale germane înregistrează cele mai mari fluctuații de la criza datoriilor din zona euro din urmă cu un deceniu încoace, retragerea Băncii Centrale Europene (BCE) din piață eliminând unul dintre cei mai importanți factori de stabilizare, potrivit Financial Times.
Deteriorarea condițiilor de tranzacționare a dus la o creștere puternică a volatilității pe o piață care acționează ca un etalon pentru costurile de împrumut din întreaga Europă.
Randamentul bond-urilor germane pe 10 ani s-a mutat într-un interval cu cel puțin 0,1 puncte procentuale mai mare în 2022, conform calculelor jurnaliștilor străini. Variații similare ale acestor randamente au mai fost înregistrate în 2011.
Lichiditatea de pe piețele de obligațiuni din regiune – un indicator al capacității de a tranzacționa cu ușurință datorii – a fost îngreunată și de temerile legate de o eventuală recesiune.
„Condițiile de piață de pe piețele de obligațiuni s-au înrăutățit”, a declarat Antoine Bouvet, strateg senior la banca olandeză ING.
Decidenții politicii monetare europene au semnalat o nouă majorare de circa 50 de puncte de bază a dobânzilor la ședința BCE din toamnă. „Chiar dacă am intrat într-o recesiune, este destul de puțin probabil ca presiunile inflaționiste să se diminueze de la sine”, a declarat Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al BCE, săptămâna trecută.
Șeful băncii centrale germane, Joachim Nagel, a avertizat în weekend că inflația din cea mai mare economie a Europei va depăși probabil 10% pentru prima dată în 70 de ani, adăugând că „unor rate ridicate ale inflației, trebuie să le urmeze noi creșteri ale dobânzilor”.
În același timp, participații din piață nu se mai pot baza pe BCE, până recent un cumpărător de obligațiuni de ultimă instanță, instituția anunțând oprirea programelor sale de relaxare cantitativă.
Obligațiunile italiene au suferit și ele fluctuații semnificative în ultimele luni. Diferența dintre randamentele pe 10 ani ale titlurilor germane și italiene – văzută ca un indicator cheie al riscului – a fost luni aproape de 2,3 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din ultima lună. Acesta evidențiază anxietatea investitorilor cu privire la rezultatul alegerilor din Italia, de luna viitoare și așteptările privind continuarea majorării ratelor de dobândă de către BCE.
Dobânzile mai mari și perspectiva unei încetiniri globale prelungite au determinat administratorii de fonduri să-și reevalueze portofoliile, mulți retrăgând bani de pe piețele unde valoarea obligațiunilor este erodata de presiunile inflaționiste.
***