vineri

19 aprilie, 2024

22 august, 2022

Inima industrială a Europei se confruntă cu un potențial exod, în condițiile în care producătorii germani de piese auto, produse chimice sau oțel se confruntă cu mari dificultăți pentru a absorbi prețurile uriașe la energie, care continuă să atingă noi maxime aproape zilnic, potrivit Bloomberg.

Prețurile producției industriale au înregistrat în iulie cea mai abruptă creștere din istorie, de 37,2% față de iulie 2021. Prețurile energiei electrice și a gazelor din Germania s-au mai mult decât dublat în doar două luni. Prețul energiei electrice pentru anul viitor – un punct de referință pentru întregul continent – a urcat la 570 de euro pe megawatt oră. Acum doi ani era 40 de euro.

„Inflația energetică este mult mai dramatică aici decât în ​​altă parte”, a declarat Ralf Stoffels, directorul executiv al BIW Isolierstoffe GmbH, un producător de piese din silicon pentru industria auto, aerospațială și de electrocasnice. „Mi-e teamă de o dezindustrializare treptată a economiei germane”.


Germania s-a bazat în trecut pe gazul ieftin din Rusia pentru a-și alimenta centralele și fabricile, dar acum se pregătește pentru o provocare fără precedent – de a menține luminile aprinse și afacerile în funcțiune după ce Moscova a redus aceste fluxuri. Au mai fost observate opriri temporare din cauza prețurilor ridicate, producția de îngrășăminte și oțel fiind redusă în decembrie și martie. Opriri temporare ale producției de îngrășăminte sau oțel din cauza prețurilor ridicate au mai existat și în decembrie sau în martie, însă nimic de amploarea din prezent.

Prețul gazelor europene pentru luna viitoare s-a stabilit joi la un nivel record de 241 de euro pe megawatt-oră, de aproximativ 11 ori mai mult decât media din această perioadă a anului.

Guvernul a aprobat măsuri de limitare a impactului acestor creșteri de prețuri asupra consumatorilor, însă întreprinderile nu sunt protejate de aceste costuri în creștere și multe sunt pregătite să transfere cheltuielile suplimentare clienților sau chiar să închidă cu totul.

„Prețurile reprezintă o povară grea pentru multe companii mari, consumatoare de energie care concurează la nivel internațional”, a declarat Matthias Ruch, purtător de cuvânt al Evonik Industries AG, al doilea cel mai mare producător de produse chimice din lume, cu fabrici în 27 de țări.


Deși companiile caută soluții, există semne că poziția industrială a Germaniei se deteriorează. În primele șase luni ale acestui an, volumul importurilor de produse chimice a crescut cu aproximativ 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor guvernamentale analizate de Oxford Economics. În același timp, producția chimică a scăzut în iunie cu aproape 8% față de decembrie.

Fondul Monetar Internațional a avertizat luna trecută că Germania va avea cea mai proastă performanță economică din rândul națiunilor G7 în acest an, din cauza dependenței industriei de gazul rusesc.

Cel mai mare producător de cupru din Europa, Aurubis AG cu sediul la Hamburg, își propune să minimizeze utilizarea gazului și să transmită costurile cu energie electrică către clienți, a declarat CEO-ul Roland Harings pe 5 august.

Gigantul de zahăr Suedzucker AG a conceput planuri energetice de urgență în cazul în care Rusia întrerupe complet furnizarea de gaze către Germania.

BMW AG își intensifică pregătirile pentru o posibilă penurie. Producătorul auto cu sediul în München administrează 37 de instalații pe gaz care generează căldură și electricitate la fabricile sale din Germania și Austria și ia în considerare migrarea către utilizarea utilităților locale.

Firma de ambalare Delkeskamp Verpackungswerke GmbH intenționează să închidă o fabrică de hârtie din orașul nordic Nortrup din cauza costurilor mari la energie, 70 de angajați și-au pierdut deja locurile de muncă.

O creștere prelungită a prețurilor la energie poate transforma peisajul economic al continentului, a avertizat Simone Tagliapietra, senior fellow la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. „Unele industrii vor fi supuse unui stres foarte ridicat și vor trebui să-și regândească producția în Europa”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: