joi

18 aprilie, 2024

16 august, 2022

Riscul unei recesiuni în zona euro este la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2020, odată ce penuria de energie riscă să alimenteze și mai mult o inflație aflată deja la niveluri foarte ridicate, potrivit economiștilor sondați de Bloomberg.

Probabilitatea de scădere a producției din zona pentru două trimestre consecutive a crescut la 60% de la 45% într-un sondaj realizat anterior, respectiv de la 20% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Germania, cea mai mare economie a blocului și una dintre cele mai expuse state la reduceri ale aprovizionării cu gaze naturale rusești, este probabil să stagneze încă din acest trimestru.

Creșterea costului vieții afectează companiile și gospodăriile din zona euro, amenințările energetice ale Rusiei exacerbând această problemă în ultimele luni ale anului 2022. În plus, blocajele în aprovizionare au fost agravate în această vară de seceta severă cu care s-a confruntat Europa, care a dus la scăderi semnificative ale nivelurilor râurilor, afectând transport maritim intern.


În prezent, se așteaptă ca inflația să fie în medie de aproape 8% în 2022 – de aproximativ patru ori peste obiectivul Băncii Centrale Europene – și de 4% anul viitor.

Respondenții sondajului Bloomberg nu văd o încetinire a inflației către ținta de 2% înainte de 2024.

Economiștii se așteaptă ca BCE să majoreze ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual în septembrie, o mișcare similară cu cea din iulie, când a demarat ciclul de înăsprire a politicii monetare. Acest lucru ar duce rata de depozit la 1% până la sfârșitul anului, o nouă creștere de un sfert de punct procentual fiind așteptată în martie viitor.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: