miercuri

17 iulie, 2024

14 decembrie, 2023

Subvenția deja exagerat de mare acordată de stat partidelor crește anul viitor cu 50% – de la 209,9 milioane de lei (aproape 42 de milioane de euro, valoare execuției preliminate pentru 2023), la 314 milioane de lei (peste 62 de milioane de euro) stabilită în proiectul Legii bugetului 2024.

Explicația majorării – cele patru scrutinuri programate anul viitor – alegeri europene, locale, parlamentare și prezidențiale.

Partidele din România primesc anual subvenție de la bugetul de stat, indiferent dacă este sau nu an electoral.

Subvenția este teoretic recalculată la fiecare ciclu electoral, fiind proporțională cu numărul mandatelor obținute în alegeri de către candidații femei și cu numărul de mandate obținute la alegerile locale și parlamentare. În fapt, modul în care se calculează subvenția este decis prin hotărâre AEP, banii alocații fiind din ce în ce mai mulți.


Finanțarea partidelor a generat periodic scandaluri – Victor Ponta, de exemplu, și-a cumpărat o Tesla din banii Pro România, partid care își mai și plătea președintele pentru ”consultații juridice”. Trezorierul PSD Drăghici a fost condamnat pentru că și-a cumpărat casă din banii partidului.

Cum folosesc partidele aceste sume? Libertatea: „Se cumpără imunitate pe televiziuni plătind, indirect, prin site-urile canalelor TV”

Subvenția este acordată de la bugetul de stat pentru ca partidele să nu devină dependente de firmele ce ar sponsoriza cu sume mult mai mari decât cele plafonate prin actuala lege.

Fondurile foarte mari alocate de stat au ajuns să alimenteze însă pervertirea unei alte relații, cea dintre partide și unele organizații de presă, prin promovarea, de multe ori mascată, a diferitelor formațiuni.

Publicația Libertatea a publicat de curând o investigație jurnalistică referitoare la contractele partidelor din coaliția de guvernământ, PNL și PSD, cu diferite posturi de televiziune.


Pentru că în afara campaniilor electorale televiziunile nu pot primi bani, partidele folosesc site-urile televiziunilor ca intermediar. Este ceea ce un specialist din publicitate, consultat confidențial de Libertatea, a numit „un subterfugiu”.

„De fapt, dând bani site-urilor, partidele își asigură protecție pe televiziunile respective. Se publică știri nemarcate pe site, iar grosul banilor e dat pentru «prestația de pe TV». Dovada e bugetul «online» mult prea mare pentru site-uri, specific televiziunilor”, a explicat specialistul citat de Libertatea.

În timpul campaniilor electorale este legal să existe un contract între partide și televiziuni. Când însă nu este campanie electorală, este interzis ca un partid să dea bani unei televiziuni.

Sumele și destinațiile

PSD:

  • PSD se află pe primul loc în topul cheltuielilor pentru presă și propagandă, cu 46,7 milioane de lei în perioada ianuarie – octombrie 2023. Tot pe primul loc a încheiat și anul 2022, cu 54,8 milioane de lei (11 milioane de euro).
  • PSD dă mai mult la site-urile Antena3 și România TV decât la Digi 24

PNL:

  • PNL a plătit 37,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro) în intervalul ianuarie – octombrie 2023 pentru propagandă și presă. În anul 2022, suma a fost de 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro). 
  • Digi24.ro a primit aproximativ 1 milion de euro doar de la PNL în ultimele 12 luni calendaristice. „Acesta este buget de TV, nu de internet”, a explicat specialistul.
  • Liberalii plătesc la toate televiziunile de știri, mai puțin la B1 TV.

USR a dat, anul trecut, de zece ori mai puțini bani decât PSD la capitolul presă și propagandă: 5,2 milioane de lei. Uniunea și-a dublat bugetul în 2023 și a cheltuit între ianuarie și octombrie 2023 aproape 12 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

AUR a folosit pentru prima dată subvenția pentru presă și propagandă în 2023: cu puțin peste un milion de lei. Banii au fost dați pentru tipărirea unui „ziar de propagandă” intitulat „Patrioții”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: