joi

28 martie, 2024

7 februarie, 2023

Statele Unite pregătesc impunerea unui tarif de 200% pentru aluminiul importat din Rusia, în contextul în care Washingtonul creștete presiunile asupra Moscovei, din cauza atacării Ucrainei, srie Bloomberg, preluată de Forbes. Efectul va fi limitat, întrucât doar 2,3% din importurile americane de aluminiu vin din Rusia.

Măsura a fost analizată în ultimele luni și ar putea fi anunțată în următoarea săptămână.

Rusia este, însă, un furnizor minor de aluminiu pentru industria SUA, notează Bloomberg. Doar 2,3% din aluminiul importat de SUA provine din această țară, sursele de alimentare importante fiind Canada, Mexic și China.


Volumul trimis în Americi reprezintă aproximativ 7% din exporturile Rusal, compania care asigură Rusiei statutul de al doilea producător de aluminiu la nivel mondial, după Canada. Cele mai mari vânzări ale Rusal sunt generate pe relația cu UE, commonwealth și Asia.

Metalul rusesc a fost vizat de Statele Unite, întrucât prețurile de dumping afectează companiile americane de profil, se arată în articolul ce citează persoane familiare cu chestiunea.

Casa Albă a refuzat să comenteze articolul Bloomberg, care a citat persoane familiare cu planurile.

Purtătorii de cuvânt ai Biroului Reprezentantului pentru Comerţ al SUA şi ai Departamentului pentru Comerţ al SUA nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.


Această din urmă agenţie este responsabilă de investigarea cazurilor de antidumping şi antisubvenţie şi, în septembrie 2021, a impus un tarif de 62,2% la importurile de folie de aluminiu rusească, după ce a stabilit că era vândută sub valoarea justă.

(Citește și: „Luna de miere” a profiturilor record din energie ale Rusiei s-a încheiat: Sancțiunile europene încep să pună presiune pe finanțele Moscovei„)

Preţurile aluminiului au crescut anul trecut, împreună cu alte mărfuri exportate de Rusia, preţurile contractelor pe termen de trei luni ale Bursei de Metale din Londra atingând în martie un record de peste 4.073 dolari pe tonă.

Ulterior preţurile au scăzut semnificativ, până la un interval probabil de aproximativ 2.441 dolari până la 2.500 dolari pe tonă în această săptămână.

Sancțiunile, scăderea prețurilor la petrol și gaze naturale și scăderea cererii de hidrocarburi rusești își vor spune cuvântul anul acesta asupra finanțelor Kremlinului și ar putea avea un impact major asupra fondului suveran masiv al țării, conform experților.

Veniturile din exporturile de petrol și gaze au reprezentat anul trecut 45% din bugetul guvernului Rusiei. În ciuda sancțiunilor și a eforturilor de a renunța la energia rusă, aceasta a generat 155 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze în 2022 – cu 30% mai mult decât anul precedent – arată datele preliminare. Dar ”luna de miere” a profiturilor record din energie ale Rusiei s-a încheiat, scria Politico, la începutul acestui an.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: