joi

30 mai, 2024

15 septembrie, 2022

Sectorul financiar al Rusiei a suferit pierderi directe de sute de miliarde de dolari ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA și UE de la invazia rusească în Ucraina, relevă Bloomberg, care citează un document intern al Ministerului rus de Finanțe.

Estimarea a fost inclusă într-o prezentare pentru o reuniune la nivel înalt a oficialilor ruși pe tema răspunsului la sancțiunile occidentale, organizată luna trecută.

(Citiți și: Guvernul vrea să interzică instituțiilor publice achiziția de programe antivirus din Rusia)

Potrivit sursei citate, sancțiunile internaționale impuse de la declanșarea războiului au provocat pagube semnificative pe piețele de capital și în sectorul bancar, pe lângă pierderea accesului la rezerve valutare în valoare de 300 de miliarde de dolari, precum și la echipamente și software cheie.


De asemenea, 80% din activele sectorului bancar intră sub incidența sancțiunilor, iar instrumente financiare precum derivatele, operațiunile de hedging, euroobligațiunile și ofertele publice inițiale au „dispărut practic”.

(Citiți și: Rusia arde gazul pe care ar fi trebuit să-l exporte în Germania. Pierderi zilnice: 10 milioane dolari)

Documentul se concentrează pe efectele sancțiunilor asupra sistemului financiar și nu abordează impactul asupra economiei în general.

Bloomberg notează că impactul unora dintre sancțiuni s-a atenuat în comparație cu cifrele din prezentare, datată 29 august.

Pe de altă parte, un studiu al universităţii americane Yale, prezentat luna trecută de AFP, arată că impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse este mult mai important decât arată datele oficiale.


„În ciuda iluziilor de autosuficienţă şi de substituţie a importurilor, producţia internă rusă s-a oprit complet şi nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele şi talentele pierdute”, relevă sursa citată.

Companiile care au părăsit ţara „reprezintă aproximativ 40% din PIB-ul acesteia, anulând aproape complet cele trei decenii de investiţii străine”, mai avansează autorii acestui studiu.

În primul semestru al acestui an, economia Rusiei a înregistrat o scădere de 0,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit, luna trecută, estimarea privind evoluția economiei rusesți de la o scădere de 8,5% (în aprilie), la doar 6%. Pentru 2023, experții FMI estimează o recesiune de 3,5% a PIB-ului.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: