joi

11 iulie, 2024

6 decembrie, 2022

SUA și UE analizează oportunitatea introducerii unor noi tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu din China, parte a eforturilor de combatere a emisiilor și a supracapacității constituite la nivel global, potrivit unor surse Bloomberg.

Acțiunile producătorilor americane au crescut ca urmare a anunțului, în vreme ce ale companiilor chineze listate la Hong Kong au scăzut.

Un acord cu UE, care să includă detalii privind modul de identificare a pragurilor pentru aplicarea tarifelor, ar putea fi parafat, cel mai devreme, la sfârșitul anului viitor, a precizat o persoană implicată în negocieri, adăugând că și acest calendar este foarte optimist.


Noul cadru, care ar urma să fie construit pe un acord UE-SUA de anul trecut, vizează în principal China, cel mai mare emițător de carbon și producător de oțel și aluminiu din lume, precum și alte state poluante, susțin sursele.

Tarifele ar adânci cel mai probabil diviziunile dintre Beijing și Washington, în special într-un moment în care cele două țări s-au angajat să colaboreze pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Dar discuțiile dintre SUA și UE pentru a aborda în comun criza climatică sunt un semn pozitiv, în contextul în care relație transatlantică suferă din nou din cauza unor dispute comerciale, respectiv a măsurilor din Actul de reducere a inflației, care prevede subvenții pentru producătorii europeni de mașini verzi, în defavoarea celor europeni.

Este neclar în acest moment ce bază legală va fi invocată pentru impunerea acestor tarife.

Reprezentantul comercial al SUA Katherine Tai și echipa sa ar fi prezentat ideea comisarului european Valdis Dombrovskis și altor oficiali UE la Praga, la sfârșitul lunii octombrie. Aceștia au ridicat mai multe întrebări la acea vreme, inclusiv cu privire la legalitatea și compatibilitatea cu regulile OMC.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: