marți

28 mai, 2024

16 martie, 2021

Președintele Joe Biden pregătește prima majorare semnificativă a taxelor federale din 1993, sumele colectate în plus urmând să fie folosite pentru finanțarea unui program economic pe termen lung care va fi implementat după programul de relansare adoptat recent de Congresul SUA, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Spre deosebire de pachetul de 1.900 de miliarde de dolari destinat stimulării economiei americane în urma șocului generat de pandemia de COVID-19, planul economic la care lucrează administrația de la Casa Albă va avea o valoare mai mare și nu va fi finanțat prin împrumuturi. Mai mulți oficiali din echipa lui Joe Biden, printre care și secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, au dat de înțeles că o majorare a fiscalității nu poate fi exclusă. Se pare că aceasta va include majorări de taxe atât pentru companii cât și pentru angajați.

(Citiți și: ”Proiect de impozitare a ”ultra-bogaților” din SUA: Bugetul federal ar câștiga 114 miliarde de dolari”)

Regândirea fiscalității nu este doar o oportunitate de a găsi surse de finanțare pentru proiecte noi de investiții, ci și o bună ocazie de a ”corecta” ceea ce mulți republicani consideră a fi un cod fiscal incorect față de anumiți contribuabili.


Cu toate că administrația Joe Biden a respins ideea unui impozit pe avere, propus de senatoarea Elizabeth Warren, cei bogați vor contribui probabil cu sume mai mari la bugetele federale. Noul președinte plănuiește să abroge o serie de avantaje fiscale obținute de aceștia în timpul președinției lui Donald Trump.

Printre măsurile avute în vedere de noua administrație se numără:

  • Majorarea impozitului pe profit de la 21% la 28%;
  • Majorarea impozitului pe venit a persoanelor care câștigă peste 400 de mii de dolari pe an;
  • Un impozit mai mare pe câștigurile de capital de peste un milion de dolari;
  • Extinderea domeniului acoperit de taxele de proprietate;
  • Renunțarea la anumite facilități fiscale pentru companii.

O analiză independentă realizată de Centrul de Politici Fiscale asupra planurilor de impozitare prezentate de Joe Biden în campania electorală estima că acestea ar putea aduce venituri suplimentare la buget de 2.100 de miliarde de dolari într-un deceniu.

Planul ce urmează a fi propus va fi probabil mai mic. Democrații din Congres ar accepta probabil cel mult 500 de miliarde de dolari.


La începutul lunii martie, Congresul american a adoptat planul în valoare de 1.900 miliarde de dolari elaborat de administrația Joe Biden pentru redresarea post-COVID.

Planul de relansare prevede acordarea de cecuri de 1.400 de dolari pentru milioane de americani, precum și ajutoare de 350 de miliarde de dolari pentru state și autoritățile locale. Școlile ar urma să primească 130 de miliarde de dolari. Proiectul cuprinde de asemenea miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, dintre care 49 de miliarde pentru depistare și cercetare, la care se adaugă 14 miliarde pentru distribuirea vaccinului.

Proiectul de lege include, de asemenea, subvenții pentru întreprinderile mici, precum și fonduri cu destinație precisă: 25 miliarde dolari pentru restaurante și baruri; 15 miliarde de dolari pentru companiile aeriene și încă 8 miliarde de dolari pentru aeroporturi; 30 miliarde de dolari pentru tranzit; 1,5 miliarde dolari pentru calea ferată Amtrak și 3 miliarde de dolari pentru producția aerospațială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: