vineri

31 mai, 2024

3 martie, 2021

Miliardarii din Statele Unite ar fi plătit pentru anul 2020 suma de 114 de miliarde de dolari către trezoreria americană, conform planului de impozitare a ”ultra-bogaților” propus marți de senatoarea americană Elizabeth Warren, scrie Business Insider.

Acesta ar impune o taxă anuală de 2% asupra persoanelor cu o avere netă situată între 50 de milioane și un miliard de dolari. Formula progresivă ajunge la 3% în cazul averilor de peste un miliard de dolari.

Warren a afirmat că în jur de 100.000 de familii americane ar intra sub incidența impozitului, dar și că jumătate din veniturile totale pe care le-ar genera acest impozit ar proveni de la miliardarii americani.


Cei 650 de miliardari din SUA au o avere totală de aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, potrivit datelor organizațiilor Americans for Tax Fairness și Institute (ATF) for Policy Studies Project on Inequality (IPS), bazate pe estimările din clasamentele Forbes.

O analiză separată realizată de Universitatea Berkeley din California citată de senatoarea Warren în expunerea de motive a legii estimează că noua taxă ar colecta 3.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani.

Warren a propus ca veniturile suplimentare colectate prin acest impozit să fie folosite pentru programe de îngrijire a copiilor, educație și investiții în infrastructură.

Conform formulei de calcul, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, ar fi datorat în 2020 suma de 5,7 miliarde de dolari, averea sa fiind estimată la 191,2 miliarde de dolari.


Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, ar fi avut de achitat 4,6 miliarde de dolari, averea sa fiind evaluată la 153,5 miliarde de dolari.

Impozitul plătit de Bill Gates ar fi fost de 3,6 miliarde de dolari (la o avere de 120 de miliarde de dolari), iar fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg ar fi avut de achitat 3 miliarde de dolari (99,9 miliarde de dolari).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: