marți

24 mai, 2022

SUA speră să lanseze în februarie prima misiune a programului spaţial Artemis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 octombrie, 2021

Artemis 1, prima misiune din cadrul programului NASA de revenire pe lună, ar urma să fie lansată în februarie anul viitor, potrivit unui anunţ făcut de agenţia spaţială americană.

Misiunea va marca lansarea propriu-zisă a programului Artemis, prin care Statele Unite îşi propun să trimită rachete cu echipaj uman pe Lună, printre care şi prima femeie astronaut care ar ajunge pe suprafaţa selenară.

Acest prim zbor de test se va desfăşura fără astronauţi al bord. Noua rachetă gigant a NASA, denumită SLS, va propulsa spre Lună capsula Orion, după care va reveni pe Terra.

„Fereastra de lansare din februarie se deschide pe 12, iar ultima oportunitate din februarie va fi pe 27”, a declarat Mike Sarafin, responsabilul misiunii.

Racheta a fost asamblată complet miercuri, cu capsula Orion în vârf, la Centrul Spaţial Kennedy de la Cap Canaveral în Florida. Ansamblul are o înălţime de circa 100 de metri.

La începutul lunii ianuarie, lansatorul va fi adus la pista de lansare pentru o probă generală. Rezervoarele vehiculului vor fi alimentate cu carburant şi va fi simulată o numărătoare inversă. După realizarea acestui test, va fi anunţată data exactă de lansare.


În luna martie, SLS a realizat cu succes un test static al motoarelor (procedură cunoscută sub denumirea „hot fire”) în Mississippi după care racheta a fost transportată în Florida.

Orion a ajuns deja o dată în spaţiu în 2014, propulsată de o racheta Delta IV. A efectuat de două ori înconjurul Terrei pentru a testa în special scutul termic în momentul revenirii în atmosferă.

Artemis are mai multe obiective: să demonstreze capacitatea capsulei Orion de a reveni de pe Lună, de a opera în spaţiul îndepărtat, unde „temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă”, precum şi recuperarea cu succes a rachetei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Responsabilii NASA nu au dorit să precizeze vineri dacă urmează să fie revizuit şi calendarul misiunii Artemis 2. Pentru moment, această a doua misiune este preconizată pentru 2023 şi va implica un echipaj cu doi astronauţi la bord, care nu vor aseleniza însă.


Abia odată cu Artemis 3 astronauţii vor păşi din nou pe solul selenar. Data preconizată iniţial pentru această misiune era 2024.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: